Obeležava se Svetski dan slobode medija: Čega?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Obeležava se Svetski dan slobode medija: Čega?

  Svetski dan slobode medija, 3. maj, svet ove odine dočekuje uz opšti trend opadanja medijskih sloboda i pogoršavanja uslova za rad novinara i drugih medijskih profesionalaca, dok se na Balkanu beleži ozbiljan pad slobode medija.

  Na ovogodišnjoj rang listi slobode medija organizacije Reporteri bez granica (RSF), Srbija se nalazi na 76. mestu, što je pad od 10 mesta u odnosu na prošlu godinu. Slovenija se nalazi na 32. mestu, BiH na 62, Hrvatska na 69, dok Crna Gora zauzima 103. mesto.

  Srbija je tako ponovo zabeležila pad, budući da je nazadovala i na prošlogodišnjoj listi, s 59. na 66. mesto.

  U pratećem izveštaju RSF, navodi se da je Srbija pod vlašću predsednika Aleksandra Vučića postala nebezbedno mesto za novinare, da se napadi na novinare ne istražuju, a da vlasti vode kampanju blaćenja protiv istraživačkih novinara.

  Biro za društvena istraživanja (BIRODI) je analizom medijskih sadržaja došao do zaključka da je vlast, a pre svega Vučić, neproporcionalno mnogo zastupljena u medijima, a konstatuje i da se o vlasti veoma malo govori kritički.

  I Evropska komisija je u izveštaju o napretku Zapadnog Balkana u evrointegracijama ocenila da u Srbiji u prethodnih godinu dana nije zabeležen napredak slobode izražavanja.

  Evropski parlament je u izveštaju naveo da je sloboda medija na Zapadnom Balkanu nezadovoljavajuća i da, apsurdno, opada paralelno s približavanjem regiona EU.

  Svetski dan slobode medija obeležava se od 3. maja 1993. godine, kada ga je ustanovila Generalna skupština UN.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE