Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  OBEĆANJA sa Samita o zdravstvu: Više od DVE MILIJARDE VAKCINA za siromašne

  Svetski samit o zdravstvu koji je naglasio sve veće razlike između bogatih i siromašnih zemalja tokom pandemije, završen je obećanjem farmaceutskih kompanija da će ove godine isporučiti više od 1,3 milijarde doza vakcina protiv koronavirusa zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

  Italijanski premijer Mario Dragi, domaćin samita u Rimu koji je okupio Grupu 20 i izvršnu vlast Evropske unije, rekao je da je doprinos privatnih kompanija „značajan i zapanjujuće impresivan“.

  Obećano je milijardu doza vakcina farmaceutskih kompanija Fajzer i Biontek, 200 miliona doza Džonson i Džonson i 100 miliona doza vakcine Moderne. Te vakcine će zemljama s niskim prihodima biti prodate po proizvodnoj ceni, a zemljama sa srednjim dohotkom po ceni koja će sadržati i mali profit proizvođača.

  Fajzer i Biontek su obećali još milijardu dodatnih vakcina sledeće godine, dok su države Evropske unije obećale još 100 miliona doza za ovu godinu.

  Mnoge evropske isporuke odvijaće se kroz program KOVAKS koji podržavaju UN, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je bila ko-domaćin samita. Cilj KOVAKS je da obezbedi pravedan pristup vakcinama za zemlje s niskim i srednjim prihodima.

  Ove nedelje je taj program doživeo veliki udarac jer je njegov najveći dobavljač, Institut za serume u Indiji, objavio da verovatno ove neće godine neće izvoziti vakcine zbog teške domaće epidemiološke krize.

  Dragi i Fon der Lajen su rekli da su uvereni da će obećanja biti poštovana.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE