Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  DECA na Z. Balkanu u riziku od KOMERCIJALNE SEKSUALNE eksploatacije

  Novi izveštaj Globalne inicijative „Iskorišćeni pred našim očima“ procenjuje različite oblike komercijalne seksualne eksploatacije dece i analizira mehanizme zaštite dece na Zapadnom Balkanu.

  Deca su u riziku od komercijalne seksualne eksploatacije na Zapadnom Balkanu, zaključak je novog izveštaja Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala. To podrazumeva i eksploataciju uz pomoć novih informacionih tehnologija, uključujući stvaranje i distribuciju materijala za seksualno zlostavljanje dece na internetu.

  „Iskorišteni pred našim očima: Procjena komercijalnog seksualnog iskorištavanja dece i odgovora za zaštitu dece na Zapadnom Balkanu“, prvi je izveštaj ove vrste koji se fokusira na pomenuti problem u regionu.

  Izveštaj pruža detaljne informacije o aktivnostima i odgovornostima različitih aktera koji rade na identifikaciji, prevenciji i suzbijanju eksploatacije dece na Zapadnom Balkanu.

  Izveštaj je zasnovan na analizama civilnog društva i stručnjaka za borbu protiv trgovine ljudima, zaštite dece i informacionih tehnologija.

  Iako izveštaj rasvetljava ovaj skriveni problem, istovremeno ističe da „nedostatak ažurnih i razvrstanih podataka, kao i tendenciju da se slučajevi seksualne eksploatacije ne prijavljuju, verovatno čini podatke i brojeve značajno manjim od prave vrednosti“, kaže Livija Vagner, jedna od autorki izveštaja.

  Slabosti sistema zaštite dece

  Čak i pre pandemije covid-19 došlo je do povećanja broja slučajeva eksploatacije u regionu putem društvenih mreža ili aplikacija za komuniciranje.

  „Eksploatacija putem novih informacionih tehnologija često sledi sličan ciklus kao i u običnom životu, počevši od uspostavljanja odnosa poverenja preko sekstiranja do iznuđivanja i/ili seksualnog zlostavljanja uživo i deljenja materijala gdje su deca seksualno zlostavljana“, objašnjava Ti Hoang, jedna od autorki izveštaja.

  U izveštaju se zaključuje da sadašnje slabosti sistema zaštite dece, ograničeni institucionalni kapacitet, nedostatak specijalizacije, angažovanja civilnog društva i niska svest o problemu u privatnom sektoru čini Zapadni Balkan ranjivim na komercijalnu seksualnu eksploataciju dece.

  „Iako su nacionalni pravni okviri generalno u skladu sa međunarodnim standardima, ne postoji efikasan pristup zainteresovanih strana da se fenomen reši na holistički način„, podvlači Kristina Amerhauser, jedna od autorki izveštaja.

  „Na raspolaganju nema dovoljno resursa za suzbijanje i smanjenje ranjivosti dece na seksualno iskorištavanje na adekvatan način u celom regionu“, ističe Amerhauser.

  „Očigledna je potreba za većim razumevanjem ljudi i boljim institucionalnim kapacitetima u regionu za suočavanje sa problemom eksploatacije dece“, naglašava Ruđero Skaturo, jedan od autora izveštaja.

  „To podrazumijeva konkretne nacionalne akcije, ali i zajednički regionalni pristup zasnovan na razmeni dobrih praksi i informacija. Organima za sprovođenje zakona su potrebne veštine i alati kako bi omeli ovu digitalnu opasnost“, zaključuje autor.

  Izveštaj pruža iscrpne preporuke podeljene po zemljama i grupama zainteresovanih strana. Takođe je i dostupan praktični vodič za pravnike koji pruža uvid u nacionalne i međunarodne pravne okvire koji regulišu komercijalnu seksualnu eksploataciju, ali i obrazlaže trenutne pravne praznine koje zahtevaju harmonizaciju na nacionalnom i regionalnom nivou.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE