OAZA STABILNOSTI: Brži su od Nemačke i SAD, a vole doseljenike

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  OAZA STABILNOSTI: Brži su od Nemačke i SAD, a vole doseljenike

  Kao zemlja i ekonomija koja 27 godina ne zna za recesiju, Australija bi mogla biti primer drugima uključujući i najveće ekonomije sveta, ocenjuje nedeljnik Economist u seriji tekstova o australijskoj oazi stabilnosti.

  Pitajući se šta je tajna australijskog uspeha, Economist, između ostalog, skreće pažnju na uspešnu imigracionu politiku, dodajući da se godišnje na najmanji kontinent doseli 190.000 ljudi. Australija, zaključuje nedeljnik, godišnje ima tri puta veći priliv novog stanovništva od SAD.

  Podrška masovnom useljeništvu je masovna. Delimično, australijska tolerancija na doseljenike može biti odraz još jedne izvanredne osobine tamošnjeg društva, a to je solventnost njene socijalne države. Javni dug iznosi samo 41 posto BDP i jedan od najnižih u bogatom svetu – navodi Economist, dodajući u prilog tezi o održivosti australijskog socijalnog sistema.

  Australija je, podseća nedeljnik, pre 30 godina sticanje penzije vezala gotovo isključivo uz ulaganje osiguranika u privatne investicione fondove, a sprovela je i reforme zdravstvenog osiguranja.

  Razmatrajući dalje prednosti australijskog državnog i ekonomskog modela, Economist izdvaja model stranačkog sistema. Birači u toj zemlji obavezni su da glasaju na izborima što političke stranke stavlja u poziciju da se bore za kolebljive glasače.

  U osvrtu na australijske makroekonomske pokazatelje, Economist ističe da je u proteklih 30 godina ta ekonomija kumulativno rasla tri puta više nego nemačka, te da je australijski nacionalni dohodak u istome periodu prosečno rastao četiri puta više nego američki.

  Rastući prihod, nizak javni dug, pristupačna država blagostanja, popularna podrška masovnom useljeništvu i široki konsenzus o politikama koje podupiru te stvari. To je daleki san u većini bogatih zemalja – zaključuje niz hvalospeva na račun Australije ugledni Economist.

  Kao srećne okolnosti australijske stabilnosti nedeljnik, između ostalog, izdvaja bogata nalazišta ruda i prirodnog gasa što u sinergiji s blizinom snažnog kineskog tržišta čini dobitnu kombinaciju.

  I tako uspešna država, napominje Economist, propustila je sprovesti dve reforme. Prva se odnosi na prava Aboridžina, a druga na smanjenje emisije štetnih gasova zbog čega su suše na kontinentu sve teže i učestalije.

  Ironija je, zaključuje nedeljnik, da australijski birači kažnjavaju najveće stranke za uspešnu politiku. U odnosu na druge bogate ekonomije poput SAD ili Japana, Australija ima samo 25 miliona stanovnika, konstatuje Economist.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE