Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novu godinu dočekuje 617.000 nezaposlenih

  U Srbiji je na kraju 2017. godine na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) bilo 617.000 nezaposlenih, što je 14 odsto manje nego 2016, a stopa nezaposlenosti je pala ispod 13 odsto, izjavio je direktor službe Zoran Martinović.

  „Proteklih godina je na evidenciji NSZ bilo u proseku više od 700.000 nezaposlenih, zbog čege možemo govoriti o značajnom smanjenju“, kazao je Martinović agenciji Beta podsećajući da je stopa nezaposlenosti 2016. bila 17,7 odsto.

  On očekuje da se trend smanjenja nezaposlenosti nastavi i u 2018. godini, imajući u vidu raspoloživi budžet i planove mera aktivne politike zapošljavanja.

  „Za sve programe i mere aktivne politike zapošljavanja NSZ će u 2018. imati 3,65 milijardi dinara i dodatnih 550 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom“, rekao je Martinović.

  Istakao je da je u poređenju sa 2017. budžet veći za 850 miliona dinara, što će omogućiti „veći obuhvat lica i kreiranje novih programa i mera“.

  „Naročito će se nove mere kreirati u oblasti obuka, obrazovanja i prekvalifikacije i drugih programa stručne prakse“, rekao je on i dodao da su svi podsticaji i mere usmereni su ka teže zapošljivim kategorijama u koje spadaju mlađi od 30 godina, stariji od 50 godina, nekvalifikovani, polukvalifikovani, Romi, osobe sa invaliditetom.

  Martinović smatra i da će novi paket pomoć, koju NSZ dobija od EU, doprineti da manje ljudi bude bez posla.

  „Mi smo u 2017. završili grant EU koji je bio usmeren ka teže zapošljivim kategorijama. U 2018. započinje novi, koji je vredan oko pet miliona evra“, rekao je Martinović.

  Kako je objasnio, taj novac će biti usmeren na sve programe zapošljavanja koje sprovodi NSZ, poput obuka za poznatog poslodavca, obuka za tržište rada za deficitarna zanimanja, programe subvencija za samozapošljavanje, subvencije za otvaranje novih radnih mesta.

  „Očekujemo da samo na taj način posao nađe 1.500 ljudi“, kazao je Martinović.

  On je podsetio da je u 2017. razne finansijske podsticaje sa evidencije NSZ dobilo ukupno više od 27.000 ljudi, a isto se može očekivati i u 2018. Dodao je da su u 2017. i lokalne samouprave, sa više od 800 miliona dinara, pomogle projekte za nezaposlene.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE