Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novo „ZAKLJUČAVANJE“ će ih koštati 19 mlrd. EUR

  Nove mere karantina koje u Nemačkoj stupaju na snagu, koštaće najjaču evropsku privredu oko 19,3 milijarde evra, objavile su novine Welt am Sonntag, pozivajući se na računicu berlinskog Instituta za ekonomska istraživanja (DIW).

  Najviše bi tokom jednomesečnog zatvaranja prema prognozama DIW mogli izgubiti ugostitelji – oko 5,8 milijardi. Zabavna industrija, sportske i kulturne institucije izgubiće 2,1 milijardu, trgovinu će drugo ovogodišnje „zaključavanje“ koštati 1,3, a industriju 5,2 milijarde evra.

  Gubici se očekuju i u uslužnom i logističkom sektoru.

  DIW je, međutim, uveren da će sledeće godine nemačka privreda početi da se oporavlja, ali samo uz uslov efikasne kontrole širenja koronavirusa.

  Nemačka vlada spremna je da preduzećima nadoknadi značajan deo očekivanog prometa za novembar. Manjim firmama, sa do 50 zaposlenih, država će nadoknaditi 50, a većima 70 posto prometa.

  Kancelarka Angela Merkel uverava da vlasti neće ostaviti privredu u nevolji i dogovorila mere u ukupnom iznosu do deset milijardi evra kako bi im pružila finansijsku podršku.

  Nemačka na najmanje mesec dana uvodi nova graničenja u javnom životu kako bi suzbila širenje koronavirusa.

  Restorani, barovi i drugi ugostiteljski objekti biće zatvoreni, ali moći će da prodavaju hranu i piće za poneti.

  Fitnes klubovi, saloni za tetoviranje, bazeni, saloni lepote i masaže, pozorišta, bioskopi i koncertne dvorane prestaće sa radom. Sve utakmice Bundeslige održaće se u novembru bez gledalaca.

  Za razliku od prolećnog karantina vrtići, škole, frizeri i trgovine ostaće otvoreni, ali podložni higijenskim i epidemiološkim merama. U hotelima bi trebalo prespavati samo u hitnim slučajevima, a ne u turističke svrhe.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE