Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brisel, Belgija (Unsplash)

  Centralna zemlja EU beleži POGORŠANJE blagostanja građana

  Da je kriza uticala na sve zemlje članice Evropske unije (EU) govori i podatak da su Belgijanci sve manje zadovojni svojim blagostanjem.

  Belgijanci svojoj finansijskoj situaciji daju ocenu 6,6/10, rezultat koji „izgleda prilično zadovoljavajući“, ali koji u stvarnosti krije pogoršanje jer je godinu dana ranije iznosio 7/10, ukazao je Statbel, belgijski statistički zavod.

  Ovaj rezultat dolazi iz kvartalnog istraživanja o ličnom blagostanju i životnim uslovima koje je Statbel sproveo između jula i septembra. Oko 5.000 ljudi, starosti od 16 do 74 godine, upitano je da li je zadovoljno materijalnim stanjem svog domaćinstva.

  Svaki peti ispitanik (20,9 odsto) je svojoj finansijskoj situaciji dao (veoma) nisku vrednost, između nula i pet. U trećem kvartalu 2022., samo 14,7 odsto ispitanika je dalo ocenu nižu ili jednaku proseku.

  Belgijanci takođe imaju manje potrebe da daju visoku ocenu (između osam i 10) svojoj finansijskoj situaciji: 33,8 odsto u trećem kvartalu 2022. godine, u poređenju sa 39,4 odsto u istom periodu prošle godine, prenosi francuski Trends.

  Brisel, Belgija (Unsplash)

  Brisel, Belgija, EU (Unsplash)

  Procenat ispitanika koji su dali ocenu šest ili sedam ostao stabilan

  Najranjivije populacije su one čije je finansijsko zadovoljstvo najviše smanjeno u jednoj godini, ističe Statbel. Tako je kod 40 odsto belgijskog stanovništva sa najnižim primanjima finansijsko zadovoljstvo palo na 6/10, dok je godinu dana ranije bilo između 6,4 i 6,6 od 10. Jasno pogoršanje uočava se i među mladima, primaocima naknade za nezaposlene, osobama sa dugotrajnom nesposobnošću za rad, domaćinstvima sa najmanje četiri člana i porodicama sa decom.

  Statbel-ovo tromesečno istraživanje takođe je anketiralo stanovništvo o zadovoljstvu ličnim odnosima i životom uopšte. U proseku, ocena je 7,7/10 za lične odnose i 7,3/10 za opšte zadovoljstvo životom.

  Ovi rezultati su slični onima iz trećeg kvartala 2021. Međutim, najsiromašniji ljudi (prvi i drugi kvintil prihoda) su znatno manje zadovoljni životom, njihov prosek je dostigao 6,9/10, u poređenju sa između 7,2 i 7,4/10 prošle godine.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE