NOVI PREDMET za srednjoškolce: Himna pa OSNOVE ODBRANE Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NOVI PREDMET za srednjoškolce: Himna pa OSNOVE ODBRANE Srbije

  Ministarstvo odbrane i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripremaju “Osnove sistema odbrane Republike Srbije” kao novi fakultativni predmet za učenike trećeg i četvrtog razreda srednjih škola, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

  Kako se dodaje, u okviru tog predmeta učenici će saznavati “osnovne stvari o našoj vojsci, o tome kako ona funkcioniše, kako je organizovana”, kao i o tradiciji i istoriji Vojske Srbije.

  Časovi će počinjati intoniranjem himne Srbije “Bože pravde”, “što ima za cilj jačanje patriotskog duha i identifikovanja mladih sa svojom zemljom”.

  Nastava za “Osnove sistema odbrane Republike Srbije” izvodiće se uz pisane materijale, “Pauer point” prezentacije i priručnik namenjen nastavnicima i učenicima.

  Predavači će biti razredne starešine, a direktori škola moći će da zatraže pomoć.

  “U tom slučaju, neko u uniformi iz našeg teritorijalnog organa odlazi u školu i pomaže razrednim starešinama da izvedu nastavu“, navodi se u saopštenju.

  Potpukovnik Milan Krsmanović iz Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane, izjavio je u emisiji “Svitanje” na RTV Pink da je ovaj predmet bitan za učenike završnih razreda srednjih škola zato što oni “kao punoletni građani već imaju prava i obaveze prema državi, uvode se u vojnu evidenciju, mogu se opredeliti da upišu Vojnu akademiju, mogu da postanu profesionalni vojnici ili da se odluče za služenje vojnog roka”.

  Budući redovni vojnici bi primali platu do 30.000 RSD?

   

  Izvor: 021

  Foto: MOD

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE