NOVI PREDLOG vlade podelio FRILENSERE: Jedni prihvataju, za druge DUŽNIČKO ROPSTVO

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NOVI PREDLOG vlade podelio FRILENSERE: Jedni prihvataju, za druge DUŽNIČKO ROPSTVO

  Udruženje radnika na internetu saopštilo je da im je Vlada Srbije poslala novi predlog za oporezivanje koji se skoro nimalo ne razlikuje od predloga o kojem su razgovarali na sastanku održanom 31. marta i odbili ga.

  “Udruženje radnika na internetu je odmah po održanom sastanku 31. marta kategorički odbilo taj predlog, a odbija i danas predloženi”, objavilo je Udruženje na svojoj Fejsbuk stranici.

  Ograđuju se od stavova UFPS

  Poručuju Vladi Srbije da se životima desetine hiljada radnika na internetu ne odlučuje kao na pijaci i da i dalje čvrsto stoje iza svojih zahteva.

  Sa druge strane, jedno drugo udruženje, Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije, saopštilo je ranije danas da je dobilo ponudu Vlade Srbije, i da su bili pozvani da pored Udruženja radnika na internetu učestvuju u pregovorima.

  Posle sprovedene ankete a prepoznajući potrebe frilensera, kako navode, UFPS je odgovorilo na ponudu Vlade Srbije sa predlozima koji su prihvaćeni, a one se prvenstveno odnose na to da se u potpunosti otpišu obaveze svim frilenserima čiji je iznos primanja na godišnjem nivou ispod 673.000 dinara.

  Prihvaćeno je da se frilenserima koji su zarađivali više od 673.000 dinara godišnje porezi i doprinosi obračunaju u skladu sa Vladinim predlozima, sa povećanjem normiranih troškova i neoporezivog dela, zatim ponište sva poreska rešenja izdata frilenserima u 2020. godini koja nisu konačna, i da se tim frilenserima vrši obračun u skladu sa izmenama koje je UFPS predložio.

  Ističu da je prihvaćeno i da se u celosti otpišu kamate na sva potraživanja prema frilenserima i odobri plaćanje na 10 godina bez kamate i da kašnjenje sa sobom ne povlači ukidanje pogodnosti plaćanja na rate.

  Isti princip obračuna do 1. oktobra 2021.

  Takođe, i predlog da se u periodu od oktobra 2020. godine do kraja septembra 2021. godine primenjuje isti princip obračuna poreza i doprinosa za frilensere je prihvaćen.

  “Vlada Republike Srbije je sugestije UFPS prihvatila u velikoj meri te je praktično izvršila otpis 100 odsto potraživanja Poreske uprave od 1. januara 2016. i nadalje do kraja septembra 2021. za sve frilensere koji su prihodovali do oko 57.000 dinara mesečno, osim onih frilensera kod kojih je već započeta kontrola 2020. godine, za koje se računa period od 1. januara 2015. godine. Vlada Srbije je u potpunosti otpisala dug svim frilenserima koji su zarađivali do oko 673.000 dinara godišnje. Isti model oporezivanja će se primenjivati za sve prilive u 2021. godini do 30. septembra”, navode u saopštenju.

  Za prelazni period od 30. septembra pa do  1. januara 2022., datuma stupanja na snagu zakona koji će uređivati prava i obaveze frilensera, primenjivaće se model Vlade bez normiranih troškova.

  Navode da su postigli i usmeni dogovor sa direktorkom Poreske uprave Draganom Marković da ukoliko se pojavi bilo kakav nesporazum da se otvara mogućnost UFPS da se direktno obrati i ukaže na konkretnu nepravilnost kako bi ista bila rešena u hitnom roku.

  UFPS je pozvan da učestvuje u radnoj grupi za izradu novog zakona.

  “Takođe, za budući period, frilenseri sa visokim iznosima će moći da se opredele da postanu preduzetnici ili pređu u d.o.o., a imamo uveravanja da će se obratiti pažnja da frilens-preduzetnici ne padnu test samostalnosti”, navode.

  Udruženje radnika na internetu: Dug neosnovan

  Sa druge strane, iz Udruženja radnika na internetu ponavljaju da je navodni poreski dug neosnovan i da merama koje predlaže, Vlada pokušava da umanji bes radnika na internetu. Međutim, ona bes, naprotiv, podstiče, predlažući rešenja koja nam onemogućuju da nastavimo sa radom”, ističu.

  Kažu i da je Udruženje preduzetnika i frilensera Srbije (UFPS), koje je prisustvovalo sastanku u zasebnom terminu, prihvatilo predlog “neznatno izmenjenog dužničkog ropstva koje se nudi radnicima na internetu”.

  Taj predlog obuhvata i poreski model koje će važiti od 1. oktobra nadalje, sve do donošenja novog zakona koji bi trebalo da reguliše zakonski i poreski status frilensera, i koji predviđa visoke procente tekućeg oporezivanja, koji će mesečne prihode smanjiti do 70 odsto.

  Navode da je UFPS 31. marta poslao svoj predlog Vladi po održanom sastanku i da se iz saopštenja tog udruženja, može zaključiti da su zajedno sa Vladom učestvovali u predlogu koji im je danas ponuđen.

  Udruženje radnika na internetu se javno ograđuje od  takvih dogovora i odluka.

  Frilenseri o predlogu vlade: Navodi o otpisu za 80% OZBILJAN SPIN

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE