Novi počeci: Kako da istrajete cele godine?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi počeci: Kako da istrajete cele godine?

  Već prvog decembra se tradicionalno prave planovi za sledeću godinu. Čak i da niste ljubitelj novogodišnje euforije i da su vam 31. decembar i 1. januar dani kao i svi drugi, ima nešto u sumiranju ovogodišnih rezultata i planiranju novih početaka.

  Bez obzira na to da li imate na umu da sledeće godine unapredite poslovni, socijalni ili porodični život, morate imati plan. Ovidije je rekao da vreme nema zube, ali sve nagriza.
  Zato uspevaju samo oni koji znaju kako pametno iskoristiti dato vreme. Svi imamo isti broj dana u godini, samo ih koristimo na drugačiji način i trošimo ih na različite stvari.

  Ako ste primetili da se šablon vaših novogodišnjih planova često ponavlja, onda ne radite to kako treba. Ciljevi koje sebi zacrtate mogu biti u vezi sa vašom dijetom i kilažom, sa vašim školovanjem, sticanjem novih znanja i veština, započinjanjem ili privođenjem kraju projekata na poslu. I svake godine vam se na listi nađu iste stvari: da zamenite tu staru garnituru, da promenite pločice na terasi, da sredite tavan… i ove godine ista priča.

  Kako da se rešite ovog začaranog kruga?

  Budite precizni

  Ako želite da smršate, precizirajte koliko. Možete zacrtati sebi da izgubite 5 kg u prvih 6 meseci, a onda još 4 kg u narednih 6 meseci. Ukoliko želite da naučite novi jezik, precizirajte do kog nivoa želite stići ove godine i koliko nedeljno možete izdvojiti vremena za to.

  Budite realni

  Ako nikada do sada niste napisali duže niti značajnine od seminarskog rada na fakultetu, a jedan od planova vam je da objavite knjigu, to će se teško ostvariti. Za početak, zacrtajte sebi da ćete da pišete svakog dana po sat, dva koliko možete da izdvojite. To ne moraju odmah biti memoari i romani, možete početi sa kratkim pričama.

  Navedite i načine do cilja

  Vratimo se na deo priče o školovanju i projektima. Ne možete u kalendar upisati samo: diplomirati, završiti taj i taj projekat, pokrenuti liniju prirodnih kozmetičkih preparata. Morate imati u vidu i načine i sredstva da biste stigli do željenog cilja. Sumirajte finansije koje su vam na raspolaganju, posebno navedite stavke koje morate ispuniti da biste završili taj projekat. Ako hoćete da se bavite fizičkom aktivnošću, zapišite sebi kojom, koliko dugo, koliko često…

  Nađite društvo i podršku

  Sve je lepše i lakše kada imate društvo na putu do svog cilja. Ukoliko vaši prijatelji, partner ili porodica žele da ostvare isto što i vi – zašto da ne pokušate zajedno? Čak i ako ne nađete društvo, okružite se ljudima koji će vam pružati podršku i koji će vas „gurati“ ka cilju.

  Izazovite svoju istrajnost

  Nije dovoljno reći sebi: „Biću istrajan/istrajna“. Dobro poznajete sebe. Znate koje su vam slabe tačke, kada će da vam opadne entuzijazam i volja. Morate na neki način motivisati samog sebe. Mali koraci su pravo rešenje. „Danas ću pretrčati 5km, ali ću već sutra probati 7km“ – to je pravi stav. I onda recite sebi: Ako sad odustanem ili napravim pauzu, sve ovo što sam radio/radila pada u vodu. Idemo dalje.“

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: M. P.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE