Novi LEŽEĆI POLICAJCI – „kažnjavaju“ samo one koji VOZE PREBRZO (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi LEŽEĆI POLICAJCI – „kažnjavaju“ samo one koji VOZE PREBRZO (VIDEO)

  Iako su česta meta kritika vozača do sada se pokazalo da ne postoji drugo dovoljno efikasno rešenje koje bi moglo da zameni ležeće policajce, barem na putevima za koje se izdvaja minorna svota novca za bezbednost.

  Međutim, u zemljama u kojima je sigurnost i preventiva saobraćajnih nesreća na prvom mestu javljaju se inovacije koje bi mogle da se okarakterišu kao revolucionarne, a koje cene sve one vozače koji se pridržavaju pravila. Jedna od takvih inovacija je i pametni semafor koji kažnjava sve one koji prekorače dozvoljenu brzinu paleći crveno svetlo, pišu Automobili.hr.

  Međutim, ležeći policajci kao takvi kažnjavaju i sve one koji se pridržavaju svih ograničenja i pravila. To možda i nije preveliki problem na sve one koji mogu da priušte neki SUV ili sve popularniji crossover, ali za većinu vozačke populacije oni predstavljaju nešto što bi moglo da im odnese nekoliko stotina evra zbog mogućeg oštećenja vozila ako slučajno neoprezno nalete na njega.

  Međutim, problemi tu ne staju. Kao što im i samo ime kaže sprave za smirivanje saobraćaja usporavaju tok saobraćaja što može izazvati stvaranje zastoja i nepotrebno gubljenje živaca i vremena.

  Kako bi stao na kraj problemima koji se vežu uz ležeće policajce tim inovatora iz Meksika osmislio je sistem nalik pametnim semaforima koji snima brzinu vožnje i po potrebi diže metalnu barijeru. Međutim, ako vozači poštuju propisanu brzinu barijera ostaje spuštena. Zatim, pošto je čest slučaj da se ležeći policajci postavljaju pre pešačkih prelaza pešak pritiskom na dugme sistemu daje znak da ima nameru da pređe preko ulice što aktivira barijeru.

  Međutim, ovo nije prva od ovakvih inovacija. Naime, jedno od rešenja, koje donosimo u videu u nastavku, umesto krute barijere za smirivanje koristi specijalni fluid. Prilikom naleta većom brzinom fluid postaje krući što stvara neku vrstu prepreke na putu.

  Izvor: Automobili.hr

  Foto: Printscreen/Youtube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE