Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi kriterijumi za ocenu kvaliteta vazduha: Do nedavno ZAGAĐEN, sada PRIHVATLJIV

  Agencija za zaštitu životne sredine nedavno je promenila kriterijume za ocenjivanje kvaliteta vazduha u Srbiji, te se vazduh koji je do sada ocenjivan kao „zagađen“, od sada se ocenjuje kao „prihvatljiv“, navodi u saopštenju Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Beogradske otvorene škole.

  Kako navode, kriterijumi koji se danas mogu pronaći na sajtu Agencije razlikuju se od onih koji su korišćeni u izveštaju za zaštitu životne sredine objavljenom u septembru ove godine.

  „Tako, zbog pomeranja gornjih granica, vazduh koji sadrži preko 40 μg/m3 PM 2.5 čestica više nije „zagađen“ već „prihvatljiv“. Isto tako, ukoliko vazduh sadrži 50.0001 μg/m3 azotnih dioksida (NO2) on je sada “odličan”, a ne samo “dobar” „, objašnjavaju.

  RERI i BOŠ ukazali su na kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha koje primenjuje Evropska agencija za zaštitu životne sredine (agencije Evropske unije), koji se značajno razlikuju od kriterijuma koje koristi Agencija za zaštitu životne sredine, a čija je Srbija država saradnica.

  Dve organizacije podsećaju i na podatke Svetske zdravstvene organizacije, prema kojim prevremna smrt zbog zagađenja zadesi 3.585 stanovnika, od čega su polovina građani Beograda.

  „Zanimljivo je da se na sajtu agencije pojavio „novi-stari“ izveštaj, u kojem nedostaje podatak da rezultati automatskog monitoringa iz lokalne mreže grada Beograda nisu dostavljeni Agenciji i pored više zahteva, a na šta su RERI i BOŠ već ukazivali.“, pišu.

  Iz tih razloga RERI i BOŠ postavili su pitanje „zašto je Agencija za zaštitu životne sredine, nadležna za određivanje kriterijuma za praćenje kvaliteta vazduha, odlučila da promeni ove kriterijume i na osnovu kojih propisa?“.

  Izvor: BIZlife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE