Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Novi Geoks“: Još jedna strana kompanija OTPUŠTA RADNIKE

  Nemačka kompanija Grammer, koja se bavi proizvodnjom komponenti za unutrašnjost automobila i sedišta za specijalna vozila otpustila je 90 žena kao tehnološki višak, saopštili su predstavnici Stranke slobode i pravde Niš.

  “90 žena koje su zaposlene u aleksinačkom “Grammer-u” dobilo je otkaz SMS porukom i očekuje se još otpuštanja. Zato se obraćam ministru Dmitroviću i premijerki Brnabić – da li ovako podstiču žene da rađaju? Da li je ovo posledica strahovito ekonomskog rasta Srbije? Je l’ ovo novi Geoks” upitala je Jelena Milošević, predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Niš tokom obraćanja medijima ispred ove fabrike.

  Ona je pokazala SMS poruku koju su u četvrtak uveče dobijale radnice te fabrike.

  “Devedeset žena je u 19.30 sati dobilo otkaze, odnosno proglašeno tehnološkim viškom“, saopštila je Jelena Milošević iz SSP-a.

  Ona je navela da najmlađa otpuštena žena ima 26, a najstarija 62 godine. Takođe, podsetila je da radnici u ovoj kompaniji rade za platu od 350 evra.

  Dodala je da je ovo samo prvo u nizu otpuštanja iz ove kompanije, a da je sledeće najavljeno za 10. septembar.

  Kako prenosi N1, iz fabrike, a ni iz opštine Aleksinac, nema zvanične potvrde, a ni radnici aleksinačkog Gramera ne žele da govore javno o uslovima za rad, svakodnevnim pritiscima, strahu od gubitka posla koji je sada, kažu, prisutan kod svih.

  Za N1 je pristala da govori Aleksinčanka čija se porodica izdržava od jedne fabričke plate, nešto veće od minimalne zarade u Srbiji, a koja je navela da su radnicima sms porukama stizala obaveštenja da se jave zbog otkaza, tehnološkog viška, a da im niko ništa pre toga ne kaže.

  Navodi da je prošlonedeljnih stotinak otkaza moglo da se nasluti zato što je mnogo zaposlenih vrlo često ove godine bilo na kolektivnom odmoru ili plaćenom odsustvu.

  „Uglavnom se svodi da zbog obima posla (smanjenog) nema potrebe za radom, jer nemaju dovoljno materijala…., navela je ona.

  Radnici se kaže plaše da sa time izađu u javnost jer strahuju da će dobiti otkaz.

  Gramer je u Srbiji od 2007. godine, kada je u Aleksincu otvorena fabrika za proizvodnju presvlaka za sedišta za automobilsku industriju, namenjenih izvozu.

  U martu 2017. godine, predsednik Aleksandar Vučić je posetio ovu kompaniju i razgovarao sa njenim direktorom za Srbiju, Pjerom Luiđijem Đijoneom.

  “Rezultati kompanije „Gramer AG“ su od izuztenog značaja za ekonomski razvoj Aleksinca i okoline. Dodatna ulaganja ove kompanije predstavljaju važan signal drugim investitorima da ulažu u Srbiju”,  rekao je tada Vučić, istakavši da je Vlada Srbije spremna da podrži dalji razvoj ove kompanije.

  Pre desetak dana na pitanje da li ima saznanja o situaciji u ovoj kompaniji, predsednik je rekao da nije dobio nikakvu informaciju o otpuštanjima radnika.

  Izvor: BIZLife/N1

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE