Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  first republic

  Novi bankarski krah: First Republic banku preuzima JP Morgan

  Američke regulatorne vlasti preuzele su kontrolu nad kalifornijskom bankom u teškoćama First Republic banke koju otkupljuje američki bankarski gigant JP Morgan, objavila je Savezna agencija za garanciju bankarskih depozita FDIC.

  Banka je bila pod velikim pritiskom otkad su krahirale dve banke sličnog profila, početkom marta, Banka Silicijumske doline SVB i Signature banke koje su regulatorna tela preuzela pošto su bogati klijenti zabrinuti za održivost tih banaka počeli masovno da povlače svoja sredstva.

  Regulatorna tela preuzela su kontrolu nad kalifornijskom First Republic bankom i prodali sve njene depozite i većinu imovine bankarskom gigantu JP Morgan Chase u nastojanju da spreče dalje bankarske poremećaje u SAD, prenosi agencija AP.

  First Republic Bank, sa sedištem u San Francisku, je treća banka srednje veličine u SAD koja je krahirala u poslednja dva meseca. Njeni investitori i komitenti su bili zabrinuti hoće li da opstane zbog velikog broja neosiguranih depozita i izloženosti zajmovima sa niskim kamatnim stopama.

  Savezno telo za osiguranje depozita FDIC saopštilo je da će 84 poslovnica First Republic banke u osam saveznih država biti otvorene ponovo kao poslovnice banke JP Morgan Chase, a deponenti će imati pristup svim svojim sredstvima.

  Regulatorna tela radila su tokom vikenda da nađu izlaz pre nego što se ponovo otvore američke berze. Berze u mnogim delovima sveta zatvorene su na Međunarodni praznik rada, Prvi maj.

  Izvor: Beta

  Foto: unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE