Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Automobili, vozači, Unsplash

  Novi automobili poskupeće za oko 600 evra: Za sve je „kriv“ porez na ugljenik

  Novi granični porez na ugljenik u Evropskoj uniji će dovesti do skoka cena brojnih proizvoda, a poskupeće i novi automobili za skoro 600 evra, pokazuju procene američke konsultantske kuće Boston Consalting Group,

  Evropska unija Uredbom o mehanizmu prekograničnog prilagođavanja cene ugljenika (CBAM) obavezuje uvoznike izvan EU da joj plaćaju porez na ugljenik koji emituju prilikom proizvodnje, kao što su čelik i cement.

  Iz Boston Consalting Gropu su ukazali da je u prosečnom automobilu sa četvoro vrata sadržano sedam tona ugljendioksida (CO2), od čega se nešto manje od polovine odnosi na čelik i aluminijum koji se koriste za proizvodnju automobila, piše portal Brussels Signal, prenosi Klix.ba.

  S obzirom na to da porez na tonu ugljenika trenutno iznosi 82,90 evra, očekuje se da će prosečna cena novog automobila porasti za 580,30 evra. Proizvođači su već morali da otkupe pravo na emitovanje ugljendioksida (ETS) kako bi mogli uvoziti ono što im je potrebno za proizvodnju.

  automobili

  Automobili, štrajk (Unsplash)

  Poljska je krajem avgusta najavila da će pred Evropskim sudom pravde osporiti CBAM. Tvrde da je za uvođenje CBAM-a bila potrebna jednoglasna podrška, a ne kvalifikovana većina u EU. Poljska ministarka za klimu Ana Moskva je ukazala da bi CBAM za posledicu mogao da ima neravnomeran rast troškova energije u celoj Uniji i da je to u suprotnosti principu energetske solidarnosti.

  Brazil, Južna Afrika, Indija i Kina tvrde da se diskriminišu CBAM-om. Očekuje se da bi njime najteže bile pogođene Rusija, Turska i Ukrajina. Neke od ovih država bi verovatno pred Svetskom trgovinskom organizacijom (WTO) pokrenule spor protiv EU, ali moraju sačekati 2026. kako bi mogle da dokažu koliku su štetu pretrpele.

  WTO bi mogao presuditi protiv Unije ako bi utvrdio da je u različitim državama po različitim stopama naplaćivala poreze za iste proizvode ili ako se utvrdi da je domaće proizvode drugačije tretirala u odnosu na strane.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE