Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nove oznake za gorivo u Evropi

  U Srbiji će od 12. oktobra početi da se primenjuje direktiva Evropske unije o novom uniformnom obeležavanju goriva, koja treba da izjednači identifikaciju goriva u celoj Evropi i obezbedi širi pristup alternativnim gorivima.

  Distributeri širom Evrope tvrde da će verovatno biti potreban izvesni prelazni period i da nove oznake možda neće osvanuti istog dana na svim pumpama, navodi Euraktiv.

  Etikete različitog oblika sa novim oznakama goriva biće obavezne na benzinskim pumpama i na novim vozilima svih kategorija, koja budu proizvedena od 11. oktobra 2018. godine.

  Direktiva 2014/94/EU Evropskog parlamenta i Saveta važiće u svih 28 članica Unije, kao i u Srbiji, Makedoniji, Turskoj, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švajcarskoj. Velika Britanija bi posle Bregzita trebalo da odluči o primeni direktive.

  Pored obavezne jedinstvene etikete standardizovanog formata, na pumpama će moći da budu istaknute i dodatne informacije na nacionalnim jezicima, koje će korisnicima pomoći da pravilno izaberu gorivo.

  Etikete će na benzinskim pumpama morati da se nalaze na spremniku za gorivo i na vrhu pištolja za točenje goriva.

  Etikete za dizel gorivo ubuduće će biti četvrtastog oblika sa oznakom B7 i B10, u zavisnosti od postotka biogoriva u dizelu, i XTL za sintetička dizel goriva.

  Etikete za benzin biće okrugle, sa natpisom E5, E10 ili E85, pri čemu brojevi označavaju postotak bioetanola u mešavini goriva.

  Tečni gas koji se koristi kao pogonsko gorivo imaće etiketu u obliku romba i oznake H2 za vodonik, CNG za komprimovani prirodni gas, LPG za tečni naftni gas i LNG za tečni prirodni gas.

  Iako bi iz upotrebe trebalo da nestanu stare oznake, gorivo će u osnovi ostati isto pa tako oznake za benzin E5 i E10 odgovaraju dosadašnjim oznakama SP98 i SP95.

  Distributeri su, ipak, ukazali da će verovatno biti potreban izvesni prelazni period i da nove oznake možda neće osvanuti istog dana na svim pumpama.

  Takođe je i vozačima starijih vozila savetovano da se raspitaju koju količinu biogoriva, u prvom redu etanola, njhov automobil može da podnese.

  Izvor: Euraktiv.rs

  Foto: Pixabay

  Piše: T. K.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE