Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac, bogatstvo

  Novčanica od 10.000 dolara iz Velike depresije prodata za 480.000 dolara

  Novčanica od 10.000 dolara iz ere Velike depresije prodata je na aukciji za 480.000 dolara.

  Retka novčanica od 10.000 dolara iz perioda Velike depresije prodata je na aukciji za skoro pola miliona dolara. Izdata 1934. godine, novčanica Federalnih rezervi je sertifikovana od strane Paper Money Guaranty (PMG) i ocenjeno je da ima izuzetan kvalitet papira (EPK), prema navodima aukcijske kuće Heritage Auctions sa sedištem u Dalasu.

  Bostonska novčanica, na kojoj se nalazi lice ministra finansija tadašnjeg predsednika Linkolna, Salmona P. Čejsa, našla se na vrhu aukcijske ponude na sajmu Long Beach Expo nakon što je prodata za rekordnu cifru.

  „Novčanice velikih apoena uvek su izazivale interesovanje kolekcionara svih nivoa“, rekao je Dastin Džonston, potpredsednik za valute iz Heritage Auctions.

  „Ovaj primerak od 10.000 dolara prati zlatni sertifikat od 100.000 dolara izdat 1934. godine, a od 18 primeraka koje je ocenjivao PMG, ovaj primer ima najviše ocene“, objasnio je.

  Najviša suma za koju je ranije prodata novčanica od 10.000 dolara iz 1934. bila je 384.000 dolara u septembru 2020, rekao je portparol aukcijske kuće za CNN, dodajući da ova prodaja „postavlja rekord za novčanicu iz te godine. godine“.

  Džonston je u saopštenju dodao da je PMG ocenjivao još samo četiri novčanice Federalnih rezervi od 10.000 dolara jednake ovoj, i samo pet – viših apoena.

  Novčanica od 10.000 dolara bila je novčanica najvišeg apoena koja see koristila za prenos sredstava između banaka i Federalnih rezervi, prema navodima sa veb-stranice Muzeja finansija SAD.

  Međutim, određena novčanica koja je prodata na aukciji nikada nije bila u opticaju, prema Heritage Auctions.

  Na vrhu liste predmeta po vrednosti na istoj aukciji, bio je i redak zlatnik sa dvoglavim orlom – od 20 dolara iz 1899. sa motivom Kipa slobode. Na aukciji je prodat za 468.000 dolara, navodi se u saopštenju.

  Izdate su samo 84 kovanice te vrste, a smatra se da ih još ima oko 30, navodi aukcijska kuća.

  „Potrebno je da posedujete izvanredan novčić da biste se popeli na vrh liste najvrednijih predmeta aukcije sa tako doslednim visokim kvalitetom, a ovaj iz 1899. je takva vrsta novčića“, rekao je Tod Imhof, izvršni potpredsednik Heritage Auctions.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE