Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova varijanta koronavirusa širi se Velikom Britanijom

  U Velikoj Britaniji se pojavila nova varijanta Delta soja koronavirusa – AY.4.2 koja je, kako stručnjaci tvrde, zaraznija od svog prethodnika i gotovo i da nema simtome.

  AY.4.2 sledeće godine postaje dominantan

  Podvarijanta soja je u periodu od polovine oktobra do početka novembra činila oko 12 odsto od ukupnog broja slučajeva u Velikoj Britaniji, a smatra se da će sledeće godine biti dominantna.

  Male su šanse da će ova verzija koronavirusa izazvati bilo kakve simptome kod obolelih, pokazale su studije, a oni su za sada gubitak ili promena mirisa ili ukusa, groznica i učestali kašalj.

  Stručnjaci procenjuju da je ovaj podsoj za oko 10 odsto zarazniji od originalne Delta varijante, ali se ne očekuje da će izazvati porast hospitalizacije i smrti, jer podaci pokazuju da su vakcine jednako efikasne protiv njega.

  Nema razlika u odnosu na Delta soj

  Prema naučnim studijama o koronavirusu, 11,8 odsto od 841 sekvencirane pozitivne probe pokazuje prisustvo subvarijante korona virusa AY.4.2, preneo je Dejli Mejl.

  Epidemiolog Megan Kal navela je da se podvarijanta ne razlikuje od originalnog soja ni na koji bitniji način, što je razlog za zabrinutost.

  Dodala je da bi, ako se njegov sedmični rast nastavi po sadašnjoj stopi, ovaj podsoj mogao da postane dominantan do marta.

  Izvor: BiZLife

  Foto: Beta/AP/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE