Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako smo tri dana proveli u Belgiji u hotelskoj sobi jer je PCR test bio lažno negativan

  Odlukom Evropske komisije digitalni zeleni sertifikat Srbije od pre nekoliko dana podudaran je sa digitalnim kovid sertifikatom EU.

  Građani Srbije praktično od petka mogu na portalu e-Uprave da preuzmu sertifikat koji je kompatibilan sa onima u zemljama Evropske unije kako bi se lakše kretali, posećivali kafiće, restorane, muzeje…

  Ipak, odluka Evropske komisije ne znači da će srpski državljani koji ga poseduju automatski moći da uđu u sve zemlje Unije, pošto na državama članicama ostaje da li priznaju određene vakcine ili ne.

  Kako nova pravila funkcionišu „u praksi“

  Sve vakcine koje se daju u Srbiji su uključene u novi sertifikat, a ekipa novinara koja je prethodnih dana bila u Belgiji, među kojima i novinarka medijske kuće BIZLife, proverila je kako zeleni sertifikat funkcioniše.

  Naime, do petka nisu mogli da uđu u ugostiteljske i sve druge objekte za koja je neophodan sertifikat ukoliko su pokazali digitalni sertifikat koji je važio samo u Srbiji. Razlog zapto to nije bilo moguće je taj što nije mogao da se očita kju-ar kod zbog toga što nije kompatabilan sa aparatima koje u Belgiji poseduju.

  Međutim, ukoliko građanin Srbije sada pokaže evropski digitalni zeleni sertifikat u kome piše da je vakcinisan sa dve doze „Fajzer“ vakcine njegov kju-ar kod će se očitati i njemu će biti dozvoljen ulaz u restoran ili kafić.

  Situacija je drugačija ako ste primili vakcinu „Sputnjik“ ili „Sinofarm“- ulaz u restoran ili kafić će biti odbijen, bar je tako tokom boravka pokazao “novinarski test”.

  Ipak važno proveriti koji su uslovi za putovanje od države do države

  Neophodno je da građani pre nego što krenu na put provere kakva pravila važe u svakoj državi pojedinačno sa obzirom na to da pojedine članice Evropske unije priznaju i kinesku i rusku vakcinu i u zavisnosti od toga će se očitavati njihov evropski digitalni zeleni sertifikat.

  Belgija, na primer, priznaje neke strane potvrde o vakcinaciji (AstraZeneca, Pifzer/BioNtech, Moderna, Džonson) i ako ste drugu i poslednju vakcinu primili najmanje dve nedelje ranije.

  Za ulazak u Belgiju, budući da je Srbija skinuta sa evropske liste bezbednih zemalja podrazumeva da je srpskim državljanima (bez priznate potvrde o vakcinaciji,) ponovo potreban esencijalan razlog za putovanje u Belgiju.

  Odgovarajuća potvrda o esencijalnom razlogu putovanja, potrebna je ukoliki neko nije vakcinisan ili je primio Sinofarm ili Sputnjik vakcinu.

  Pored potvrde esencijalnom putovanju, mora se uradit PCR test najviše 72 sata pre nego što dođete u Belgiju.

  Po dolasku u Belgiju pravila nalažu i karantin na 10 dana i testiranje prvog i sedmog dana po dolasku, u zavisnosti od broja dana boravka.

  Karantin, razume se, može biti skraćen ukoliko je test negativan.

  Mora se ispuniti i Obrazac za lociranje putnika (PLF) u toku 48 sati pre dolaska u Belgiju, čak i ako ste vakcinisani.

  Pravila se čine jasnim, ali situacija nekada komplikovanija

  Iako se čini da su pravila jasna situacija na terenu nekada bude potpuno drugačija, često i nejasna.

  U to se uverila i grupa novinara koja je bila u poseti Belgiji.

  Budući da su pravila takva da nalažu testiranje nakon dolaska u Brisel, sms obaveštenje o tome nije stiglo svima.

  Recimo, jednom delu grupe stigla je poruka po ulasku u Belgiju koja je sadržala kju-ar kod i obaveštenje da dolaze iz rizičnog područja odakle je povećan rizik od Kovida 19 da su u obavezi da se testiraju ili budu preventivno u karantinu.

  Onima kojima nije stiglo obaveštenje nisu mogli da budu testirani po dolasku na aerodrom jer je za to morao da se  dobije kod kako bi se nakon testiranja i negativnog nalaza on „aktivirao“ i kao takav očitavao prilikom posete kafićima restoranima…

  Bilo je i onih koji su dobili obaveštenje putem mejla u kojima se navodi da postoje izuzeci od karantina i mera testiranja u Belgiji, i da su oni deo njih te da ne moraju da budu u karantinu ni da se testiraju.

  Šta kada greškom završiš u karantinu?

  Pandemija svakako nameće i probleme kada su grupna putovanja u pitanju jer se uvek može desiti da nekome rezultat bude pozitivan na korona virus prilikom testiranja – makar i greškom.

  Kada se nakon rezultata PCR testa koji je stigao posle 24 sata ispostavilo da je jedna osoba u grupi pozitivna, na osnovu toga je celoj grupi izrečena mera karantina iako se vodilo računa o fizičkoj distanci i nosile maske.

  To je podrazumevalo i novo testiranje dan kasnije, a na rezultate se čekalo duže od 24 sata. Do tada je samo usled nužne potrebe moglo da se izađe napolje, na primer do apoteke, prodavnice i slično…

  Hranu je osoblje hotela donosilo ispred vrata, kao i peškire i ostale potrepštine.

  Neretko se među članovima ove ekipe moglo čuti da je eUprava u Srbiji „zakon“ u odnosu na iskustvo na ovom putovanju imajući u vidu sve poteškoće i brzinu zakazivanja i dobijanja rezultata.

  Srećom, naredni nalazi, odnosno ponovljeni PCR su pokazali da su svi u grupi negativni na korona virus, kao i prethodno „pozitivnu“ koleginicu što znači da se greške dešavaju svuda i da putovanja u vreme pandemije nisu sasvim jednostavna.

   

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Pixabay, BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE