Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova recesija je pred vratim? Ne dižite kredite i štedite!

  Indicija da se svet približava novoj recesiji ima a spoljno-politički i ekonomski odnosi u svetu dodatno otežavaju situaciju.

  Indeks poslovne klime u Nemačkoj, koji izračunava IFO Institut iz Minhena, ovog meseca je pao još niže. U julu je indeks poslovne klime u Nemačkoj bio 95,8 da bi u avgustu pao na 94,3 boda, što je ujedno najniži nivo od novembra 2012. godine.

  Osim zastoja privrednog rasta u Nemačkoj u kojoj je broj nezaposlenih porastao i ovog meseca, globalnoj ekonomiji preti i usporavanje ekonomije Kine, kao i trgovinski ratovi koje je poveo prvi čovek SAD-a Donald Tramp.

  Poslednji put kada je globalna ekonomija zapala u krizu, Srbiji su bile potrebne godine da je prevaziđe i nadoknadi pad nezaposlenosti, zarada i ekonomskih performansi uz teške i bolne rezove.

  Iako ovih dana čelnici države navode da je nezaposlenost u Srbiji tek nešto više od 10 odsto (10,3 odsto) i da bi mogla da bude jednocifrena već u prvoj polovini sledeće godine, zabrinjavajuće zvuče ocene ekonomista da srpska ekonomija već trpi zbog ekonomskog usporavanja zemalja evrozone.

  „Dovoljno je pogledati Nemačku i Italiju koje čine četvrtinu našeg izvoza, one su u recesiji, pogotovu u realnom sektoru, industriji koja je nama bitna, jer tamo možemo da plasiramo naše proizvode. Nema dileme da te negativne posledice trpimo i u spoljnotrgovinskom bilansu, ali i performansama naše industrijske proizvodnje i prerađivačkog sektora“, kaže Ivan Nikolić sa Ekonomskog insgtituta.

  On dodaje i da je gotovo pravilnost da kada je loše najvećim evropskim ekonomijama i nama je loše. A na to koliko nas koštaju ili će nas tek koštati negativni ekonomski trendovi u Evorpskoj uniji, ali i lokalne trgovinske barijere odgovara:

  „Definitivno znamo i kvantifikovali smo uticaj kosovskih taksi, to je oko 0,7 procentnih poena BDP-a, ali za ovo teško je reći jer ne znamo koliko je pogođeno svako od preduzeća i kakav je neposredan efekat na svako od njih“.

  Kako će se stvari na makroekonomskom planu razvijati dalje nije još sasvim jasno, ali se građani svakako mogu pripremiti za eventualnu recesiju i sami.

  Osnovno pravilo kada se događa pad ekonomskih pokazatelja jeste da pojedinci pribegnu merama štednje. Savet je da se sa novcem postupa pažljivije i oprezno troši ali da se kaiš ipak ne stegne previše jer bi takvo masovno ponašanje samo po sebi izazvalo dalji pad.

  Sa druge strane, građani bi trebalo da budu oprezni i oko podizanja novih većih kredita.

  Trebalo bi razmišljati i u pravcu stvaranja finansijskih zaliha za ključne potrebe kao što su hrana i troškovi života za godinu dana unapred.

  Takođe, nije preporučljivo ni ulaziti u velike kredite, na primer za stan ili automobil.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE