Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ko je „Don Marihuane“ koji pretvara S. Makedoniju u kanabis super silu?

  Multimilioner i preduzetnik u oblasti uzgoja marihuane Majk Straumetis iznenadio je deo građana Severne Makedonije objavljivanjem fotografije sa premijerom te zemlje Zoranom Zaevim.

  „Severna Makedonija ima velikog potencijala“, napisao je on ispod fotografije na Instagramu i dodao da se raduje što će „biti deo pretvaranja ove zemlje u jednu od prvih evropskih kanabis supersila“.

  „Velike stvari će se dešavati uskoro, pratite“, dodao je Amerikanac poznat i po Instagram nadimcima Veliki Majk i „Don Marihuane“.

  Nakon što se deo javnosti pobunio navodeći da Vlada nije najavila posetu ovog preduzetnika, iz Vlade su šturo saopštili da nisu dužni da javnost obaveštavaju o svim sastancima koji se održavaju na dnevnom nivou.


  Filip Dostovski, aktivista iz organizacije „Zelena alternativa“ i jedan od najglasnijih zagovornika legalizacije kanabisa u Severnoj Makedoniji, kaže da posete nije bila iznenađenje.

  „Znalo se da će do ovakve posete doći, zato što u Severnu Makedoniju sada iz celog sveta dolaze investitori i ljudi koji se razumeju u marihuanu. To je normalno i prirodno, pošto imamo takav zakon i kanabis se ovde proizvodi“, kaže Dostovski.

   

  Severna Makedonija, kanabis i rođak Trajče

  U Severnoj Makedoniji uzgoj kanabisa u medicinske svrhe legalan je od 2016. godine – kada su u parlamentu usvojeni amandmani na postojeći Zakon o kontroli opojnih droga i psihoaktivnih supstanci.

  Do sada je izdato ukupno 27 licenci za uzgoj marihuane u medicinske svrhe, kažu u Ministarstvu zdravlja Severne Makedonije za BBC na srpskom.

  Premijer Zaev jedan je od glasnijih zagovornika otvaranja zemlje ka novom tržištu i ohrabrivao je domaće i preduzetnike iz regiona da uđu u novi, isplativi posao. Njegov rođak Trajče Zaev je jedan je od investitora u ovu oblast.

  Svetsko tržište medicinske marihuane u 2018. godini vredelo je sedam milijardi evra. Procenjuje se da bi u naredne tri godine ova suma mogla da se utrostruči.

   

  Ko je „Don Marihuane“

  Majk Straumetis na Instagramu često objavljuje fotografije na kojima se vidi kako okružen devojkama putuje privatnim avionima ili obilazi farme kanabisa.

  Rođen je u Portlandu, u državi Oregon, 1960. godine.

  Sa 19 godina pokrenuo je firmu za đubrenje travnjaka.

  Danas je generalni direktor kompanije Advanced Nutrients. Ova firma sa sedištem u Kanadi jedna je od najvećih u oblasti uzgoja kanabisa – bavi se proizvodnjom hranljivih sastojaka i suplemenata koje se koriste na farmama.

  Procenjuje se da je zaradio milione od kada su zakoni o uzgoju i korišćenju kanabisa u Americi promenjeni.

  Izvor: BBC

  Foto: YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE