Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NOVA PRAVILA za plaćanje čekovima: Evo šta se menja

  Sa novim pravilima o fiskalizaciji menjaju se i pravila koja se odnose na plaćanje čekovima. Suština je u tome da se za svaki ček izdaje poseban račun.

  Kako stoji u poslednjem Biltenu Ministarstva finansija, kod kupovine čekovima, prodavac izdaje fiskalni račun po svakom dospevanju rate.

  U Biltenu je naveden i primer:

  Obveznik fiskalizacije prodaje komodu na šest mesečnih rata. Kupac je dana 18. aprila 2022. godine predao šest čekova prodavcu. Za čekove su dogovoreni sledeći datumi izdavanja: 29. april, 29. maj, 29. jun, 29. jul, 29. avgust, 29 septembar 2022. godine. Isporuka komode biće izvršena 3. juna 2022. godine. Obveznik fiskalizacije (prodavac) ima obavezu da kupcu izda fiskalni račun za avans dana 29. aprila 2022. godine, fiskalni račun za avans dana 29. maja 2022. godine i fiskalni račun za promet dana 3. juna 2022. godine, piše u Biltenu.

  Kakva su još pravila?

  Za mnoge građane Srbije čekovi su i dalje jedno od redovnih i omiljenih sredstava plaćanja. Za banke, međutim, oni nisu previše isplativi, pa većina pokušava da smanji njihovo korišćenje, zbog čega 13 godina i nije promenjen limit od 5.000 dinara za plaćanje čekovima.

  Takođe, u novom Pravilniku je propisano da prodavac iako preko nove fiskalne kase račun izdaje kupcu u štampanoj formi, postoji alternativa odnosno mogu te fiskalne račune da dostave elektronskim putem uz saglasnost kupca, koji može slobodno da traži.

  Isto tako, u tim fiskalnim računima prodavci ne moraju da prikažu detaljne specifikacije artikala, već mogu da unesu samo broj predračuna ili ugovora na osnovu kog je kupac izvršio avansnu uplatu.

  Izvor: BIZLife, Nova/Kurir

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE