Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova pravila: Od 2021. i PREVREMENA PENZIJA stiže kasnije

  U poslednjih nekoliko dana penzije su veoma aktuelna tema u javnosti. Naime, građane Srbije zabrinula je vest da se od 2021. godine pomera starosna granica za ostvarivanje prava na penziju. To znači da, prema Zakonu o penzionom i ivalidskom osiguranju, sve dame koje zahtev za penziju podnesu nakon 31. decembra u penziju idu, umesto sa 63 godina, sa još dodatna dva meseca.

  Kada su u pitanju uslovi za odlazak u redovnu penziju za muškarace, oni ostaju isti.

  Dodavanje po dva meseca godišnje biće do 2032. godine kada će uslov za starosnu penziju za oba pola biti izjednačen odnosno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, podsećaju u PIO fondu.

  Prema novim pravilima, granica se produžava i kada je reč o prevremenom penzionisanju.

  Direktorka sektora za odnose sa javnošću Jelica Timotijević rekla je da se u narednoj godini uslovi za prevremenu starosnu penziju menjaju i za muškarce i za žene osiguranike, pa će tako muškarcima biti potrebno da imaju 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina života, a ženama 39 godina i četiri meseca staža i najmanje 58 godina i četiri meseca života, piše Politika.

  Uslovi za oba pola za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju menjaju se sukcesivno do 2024. godine, kada će muškarci i žene biti izjednačeni, pa će im tako biti potrebno najmanje 40 godina staža osiguranja i 60 godina života.

  Timotijević navodi da se prevremenim starosnim penzionerima penzija trajno umanjuje za 0, 34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju, a može se umanjiti najviše do 20,5 odsto.

  Tako, na primer, ako bi vam starosna penzija, sa punim radnim stažom, bila 30.000 dinara, a odlučite da se prevremeno penzionišete tri godine ranije, to znači da bi vam mesečni ček bio manji za oko 3.700 dinara, odnosno iznosio bi 26.300 dinara.

  Broj starosnih penzionera iz godine u godinu se povećava, kažu u PIO fondu.

  Izvor: Politika, BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE