Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova novčanica od 50 evra

  Nova novčanica od 50 evra ulazi u opticaj u 19 zemalja evrozone, i donosi bolju zaštitu od krivotvorenja.

  Nova novčanica koja je predstavljena na konferenciji za novinare u Parizu, biće odštampana u ukupno 6,5 milijardi primeraka, od čega jedna milijarda u Francuskoj u štampariji Šamalijer blizu Klermon Ferana.

  Sadašnja novčanica od 50 evra, koja je najčešće korišćena novčanica u zoni evra, a nikada nije izmenjena od stvaranja jedinstvene valute 2002, postepeno će biti poovučena.

  Poput novih novčanica od 5, 10 i 20 evra koje su puštene u opticaj od 2013. godine, nova novčanica od 50 evra napravljena je po novom modelu, uz primenu vrhunskih menhanizama za borbu protiv krivotvorenja.

  Guverner Centralne banke Francuske Fransoa Vileroa de Galo rekao je da su na novčanici primenjene značajne sigurnosne inovacije.

  Reč je pre svega o portretu „princeze Evrope“, lika iz grčke mitologije, ubačen u prozirni prozor na desnoj strani novčanice, na sjajnoj traci. Novčanica ima i reljefnu štampu za slabovide, a broj 50 je ispisan smaragdno zelenom bojom u materijalu koji menja boju kada se novčanica nakrivi.

  „Ima i oznaka bezbednosti koje su sakrivene u novčanici“, ističe generalni direktor za proizvodnju novčanica u Centralnoj banci Francuske Erik Lakurež, dodajući da ukupno ima „više desetina“ oznaka identifikacije.

  Prema Evropskoj centralnoj banci, novčanica od 50 evra predstavlja 45 odsto ukupnog obima novčanica u opticaju u zoni evra.

  Francuska centralna banka objavila je da je evro jedna od najmanje krivotvorenih novčanica u svetu, sa stopom krivotvorenja od 0,003 odsto.

  Izvor: Beta

  Foto: printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE