Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova istraga protiv Todorića

  Zagrebačko državno tužilaštvo početkom godine pokrenulo je i treću istragu u slučaju Agrokor, kojom se bivši vlasnik hrvatskog koncerna Ivica Todorić i još dve osobe sumnjiče za malverzacije teške oko 1, 25 miliona evra.

  Istragom su obuhvaćeni i nekadašnja izvršna potpredsednica za poslovanje i poslovni razvoj u Agrokoru Piruška Canjuga i bivši direktor zadužen za građevinske investicije Ante Huljev.

  Informaciju o pokretanju nove istrage najpre su objavili hrvatski mediji, a tek poslepodne je potvrdilo Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu.

  U saopštenju objavljenom na internet stranici tužilaštva, navodi se da se troje osumnjičenih terete za krivično delo zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju kojim su oštetetili Agrokor, a sebi pribavili imovinsku korist u visini od 1,250.000 evra.

  Tužilaštvo je preciziralo da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična dela krajem 2013. u Zagrebu i u Švajcarskoj, a krivičnim delima pribavljena je korist jednom trgovačkom društvu u Švajcarskoj.

  Prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista, nova istraga vezana je za tzv. sejl-lisbek (sale-leaseback) ugovore između Agrokora i američkog fonda za nekretnine W. P. Carey sa kojim je Agrokor zaključio više ugovora o prodaji nekretnina, skladišta, supermarketa i hipermarketa, kao i povratnog najma prostora.

  Navodno je, piše dnevnik, Agrokor američkom fondu prodavao svoje nekretnine i tako u svakoj transakciji dobijao više desetina miliona evra svežeg kapitala, a istovremeno je sa tim fondom ugovarao dugoročni najam tih nekretnina.

  List navodi da se smatra da je Agrokor tako zaobilazio klasično kreditiranje kod poslovnih banaka, ali tužilaštvo ne inkriminira „sale-leaseback“ ugovore kao takve, nego „curenje“ dela sredstava prilikom njihove realizacije.

  Na novu istragu putem bloga reagovao je i Ivica Todorić. On je odbacio optužbe uz tvrdnju da je „u pitanju klasično političko pakovanje Plenkovićeve (premijera Hrvatske) mašinerije laži, izvrtanje istine i izmišljanje od strane Plenkovićevog režima i njegovih ortaka“.

  Izvor: Danas, Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE