Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Oslo, grad

  Norveški bogataši „beže“ od poreza u Švajcarsku

  Više od 30 najbogatijih Norvežana pobeglo je u Švajcarsku i druge zemlje tokom prošle godine, dok poslovni lideri izražavaju zabrinutost zbog poreza na bogatstvo koje naplaćuje vlada levog centra u Oslu, piše Financial Times.

  Javni podaci u norveškom registru stanovništva pokazuju da je 2022. godine najmanje 30 milijardera i milionera zamenilo prosperitetnu skandinavsku naciju za alpsku jurisdikciju s nižim porezima. Među njima je i magnat koji se bavi ribolovom i naftom Kjel Inge Roke, svojevremeno najbogatija osoba u Norveškoj.

  Drugi su se preselili u zemlje poput Kipra, Italije i Kanade. Verovatno će njihov primjer slediti i drugi jer su bogati zabrinuti zbog poreskih promjena za koje kažu da štete konkurentnosti zemlje. Isto smatraju i poreski savetnici.

  Poslednji među milijarderima koji je napustio Norvešku je Fredrik Haga, 31-godišnji suosnivač kompanije za podatke o kriptovalutama Dune vredne milijardu dolara, koji će uskoro službeno registrovati boravište u Zugu u Švajcarskoj. „Morao sam birati između života u Norveškoj i uspeha kompanije.

  Ne radi se o tome da ne želim platiti porez. Radi se o plaćanju poreza na novac koji nemam“, rekao je Haga za Financial Times. U fokusu rasprave je norveški porez na bogatstvo koji se naplaćuje na svu neto imovinu vredniju od 1,7 miliona norveških kruna (173.000 dolara) po stopi od 1,1 odsto za najbogatije. Švajcarska takođe ima porez na bogatstvo, ali nudi pogodnosti za strance.

  Za preduzetnike kao što je Haga, čiji je najveći deo imovine vezan za njegovu kompaniju, struktura poreza može dovesti do situacije da moraju isplaćivati velike dividende ili čak prodati deo poslovanja. Ipak, budući da Dune još uvek posluje s gubitkom, ali brzo raste, nije imao mogućnost isplatiti dividendu, a ne želi da proda udeo.

  Jedan od retkih poreza koji se još naplaćuju u Evropi

  „Ili moram uzeti novac iz kompanije ili se preseliti“, rekao je Haga, koji se bojao da će njegov sledeći poreski obračun biti nekoliko puta veći od njegovog raspoloživog prihoda. Grupa bogatih Norvežana koja je prošle godine otišla u Švajcarsku imala je ukupno bogatstvo od 29 milijardi kruna i platila 550 miliona kruna poreza, pokazuju njihove godišnje porezne prijave. Egzodus tokom 2022. veći je nego u prethodnih 13 godina zajedno, izračunao je dnevni list Dagens Naeringsliv.

  Roke, koji se preselio u Lugano u septembru i pre toga platio 181 milion kruna poreza, odbio je da komentariše svoju situaciju. Norveški porez na bogatstvo, jedan od retkih koji se još naplaćuju u Evropi otkako ga je Francuska ukinula u korist poreza na imovinu 2018. godine, dugo je bio izvor nezadovoljstva među norveškim bogatašima.

  „To ometa norveško poslovanje na razne načine. Porez prisiljava vlasnike da iz svojih kompanija izvlače dividende, ponekad veće od dobiti. To znatno smanjuje ulaganja u kompanije“, rekla je za Financial Times Matilda Fasting, poreski stručnjak u think-tanku Civita. Porez na bogatstvo takođe je linija razdvajanja između norveške levice i desnice.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE