Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Noć ima svoju moć, ograničiti rad splavova i klubova“

  Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da bi u situaciji kada se cela Evropa zaključava i uvodi strože mere protiv koronavirusa, Srbija mogla da primeni međurešenja između nošenja maski i uvođenja policijskog časa i da bi, na osnovu zdravog razuma, efikasno bilo ograničiti rad splavova do 20 sati, pa čak i ranije.

  On je naglasio da bi za predlog ostalih mera morao da ima uvid u sve relevantne podatke o situaciji u zemlji, što nema.

  “Neozbiljno bi bilo da bilo ko, pa čak i ja koji nemam formalnu odgovornost, da tvrdim koje su mere najcelishodnije dok nemam uvid u celu epidemiološku situaciju…Mnogo toga moram da imam, analizira se kompleksno situacija i predlažu mere, ali i bez toga mogu da kažem, za mene i bez takvih istraživanja, na osnovu zdravog razuma bilo bi efikasno da se ograniči rad tih splavova. Jedna stvar su ugostitelji koji neće imati od čega da žive, ali vlasnici noćnih klubova iz političko- kriminalno-navijačkog miljea imaće od čega da žive”, rekao je Radovanović.

  On naglašava da treba obezbediti kelnere, ali ne i one koji obezbeđuju splavove i da bi trebalo “da se neka para odvoji da bi ta sirotinja preživela”.

  “Ako biste skratili radno vreme splavova i klubova do 20h ili ranije učinili biste mnogo”, ocenjuje Radovanović.

  Kaže i da je video na društvenim mrežama kritike takvog stava i shvatanja da je apsurdno da ne možete da se zarazite preko dana a možete posle 23 sata.

  “Ja bih citirao svoje iskustvo pre 60 godina kada je majka moje devojke zabranjivala da se kasno vraća kući, a moja devojka joj je govorila – ‘pa mama, ja sam sa Zoranom po ceo dan’. Dobila je odgovor – ‘draga moja, noć ima svoju moć’. Kada se ostane posle ponoći sve je razuzdanije, sve više se skače, galami, đuska…”, kaže Radovanović.

  O merama koje se primenjuju u Srbiji kaže:

  “Prvo bih izbegao dihotomiju ili ništa ili policijski čas, postoji mnogo međurešenja. Protiv ove bolesti nemamo vakcinu ni efikasan lek, suština je da ne možemo mnogo da učinimo, a cilj epidemiologa je da zaravni krivu da ne dođe do eksplozivnog porasta broja obolelih i kolapsa zdravstvenog sistema”.

  Krajnja ideja je, ističe, da se tako borimo protiv bolesti sve dok ne stigne vakcina, a što se Srbije tiče to će se dogoditi najverovatnije u drugoj polovini naredne godine.

  Izvor: N1

  Foto: N1/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE