Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nišvil ipak ostaje u Srbiji

  Organizatori festivala Nišvil saopštili su da će taj festival i ove godine biti održan u Srbiji, odnosno u Nišu.

  Sednica Saveta Nišvila, zakazana za danas, otkazana je zbog nepostojanja kvoruma i ponovo je sazvana za sutra, 7. februar u 11:30h.

  Direktor Nišvila je izjavio da je i to jedan od problema funkcionisanja i da će kao osnivač predloziti Skupštini Grada da promeni postojeći odnos da Grad daje osam članova Saveta, a Nišvil jednog – u ravnopravniji, odnosno 5:4 odnos u korist Grada.

  „Ono sa čime članove Saveta upoznati sutradan je da nam je cilj da ipak zaokružimo 30 godina postojanja Nišvila u Nišu i izložimo predlog programa za 2023, jer smo u petak dobili pismo iz kabineta gradonačelnice, kojim nas obaveštavaju da nam je budžet uvećan za pet miliona u odnosu na usvojenih 30 na Skupštini decembra meseca, što je i dovelo u pitanje održivost festivala“, kaže Blagojević.

  Kako se navodi u saopštenju Nišvila, ovo je približno nekadašnjih 36 miliona usvojenih pre korone na Skupštini Grada Niša decembra 2019. godine, što je, kako kaže Blagojević, bio minimum minimuma očekivanja od Grada Niša kao strateškog partnera, da bi ušli u riskantan posao prikupljanja nedostajućih 50 miliona za organizaciju ovogodišnjeg Nišvila.

  „Rešen je i drugi nesporazum sa Gradom nastao 2020. godine, nestručnim tumačenjem zakona lokalne budžetske inspekcije, jer smo sa Gradom potpisali ugovor o neophodnosti kontrole trošenja gradskih sredstava od strane licencirane revizorske kuće. Revizorska kuća je već dostavila Gradu da smo prethodnu 2022 godinu opravdali u celosti“, istakao je.

  Očekivanja veća

  Iskreno, dodaje direktor Nišvila, „očekivali smo povećanje budžeta od 16 odsto koliko je prošlogodišnji rast cena na malo, ali je ovo realno daleko bolja podrška Grada nego proslogodišnja u kojoj smo napravili neto gubitak od 11.2 miliona“.

  „Nadamo se da ćemo najznačajniju podršku dobiti od Ministarstva turizma kao treći najposećeniji festival u zemlji, a bilo bi sjajno i ukoliko bi Ministarstvo kulture izjednačilo izdvajanje za Nišvil kao za tri najznačajnija filmska festivala koji su prošle godine dobili trostruko više sredstava, iako Nišvil ima visestruko veće tehničke troškove nego svi oni zajedno. Inače, Ministarstvo kulture redovno podržava naše Creative Europe projekte, što nije slučaj sa Gradom Nišom, na čemu smo mu zahvalni“, ukazao je direktor festivala.

  Niš, porez

  Niš (Pixabay)

  Dodao je da će se, nakon sednice Saveta zbog ogromnog zakašnjenja, odmah krenuti sa potpisivanjem ugovora sa izvođačima, jer je, kako kaže, trenutno njih 116 strpljivo čekalo da li će Nišvil uopšte biti održan.

  „Takođe, od 10. februara počećemo sa prodajom prvih 500 kompleta karata po beneficiranoj ceni“, zaključuje direktor Nišvila Ivan Blagojević.

  Izvor: N1

  Foto: Beta/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE