Ništa od online nastave od ponedeljka, Tiodorović "malo začuđen"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ništa od online nastave od ponedeljka, Tiodorović “malo začuđen”

  Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 25. oktobra, primenjuje u srednjim školama na teritoriji četiri lokalne samouprave: Beograd, Vrnjačka Banja, Niš i Šabac.

  U saopštenju se navodi da odluku o eventualnom prelasku svih škola na onlajn nastavu donosi Krizni štab.

  “Dok ne bude doneta takva odluka Tim za škole, će kao i do sada, donositi odluku o modelima nastave u određenim lokalnim samoupravama”, piše u saopštenju. Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

  „Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika“, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se da se u svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

  Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ u nedelji od 14. oktobra do 20. oktobra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 4.372 (0.57 odsto) obolelih.

  U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, ukupno je 72 (0.18 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana, navodi se.

  Ukupno je 1.003 (2.52 procenta) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 157 (0.39 procenata) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

  Tiodorović začuđen takvom odlukom

  Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je za N1 da je “malo začuđen” odlukom o modelu nastave od ponedeljka.

  “Naš kolega pedijatar je na Kriznom štabu rekao da je neophodno ići na onlajn sistem, mi smo ga podržali, očigledno da je Tim za škole procenjivao na drugi način, na osnovu podataka – kojih podataka? Da li se sva deca testiraju, ne, da li svi roditelji razmišljaju da bolesno dete zadrže kod kuće… Budimo objektivni, imamo težu situaciju nego što po podacima izgleda. Budimo objektivni, treba nam 10, 15 dana van škole“, kaže Tiodorović.

  Prema njegovim rečima, stav medicinskog dela Kriznog štaba nije se promenio u odnosu na pretprošlu sednicu.

  „Potrebne su velike restrikcije, ograničenje radnog vremena za sve, osim za snabdevanje lekovima, hranom i gorivom“, kaže on.

  Dodaje da ima onih koji su odgovorniji, i onih koji su manje odgovorni.

  „Ako vi individualno imate situaciju da roditelj pošalje bolesno dete u školu, ili da je on bolestan, a šalje svoje dete u školu ili vrtić, gde je tu ona odgovornost. To je onda individualna, a ne države, ali država je ta koja mora strože da kontroliše“, kaže Tiodorović.

  Istakao je da ovo ugrožava i ekonomiju.

  Govoreći o kovid propusnicama, kaže da u njima piše i da li se neko testira ili je preboleo kovid.

  „Svi smo odgovorni u smislu da svako nosi svoj delić odgovornosti, država mora da učini mnogo više. Počela je poslednjih nekoliko dana sa oštrom kontrolom, smatram da je to ipak malo zakasnelo. Naš predlog je potpuna restrikcija, potpuna primena svih mera koje smo predložili“, kaže on.

  Epidemiolog: Kovid propusnice SAMO POČETAK, sledi potpuna ONLAJN nastava

   

  Izvor: N1

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE