Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nastavnici

  Niški univerzitet napredovao na Vebometriks poziciji

  Univerzitet u Nišu se na osnovu merenja u januaru ove godine popeo za 77 mesta na Vebometriksovoj listi „najboljih svetskih univerziteta na internet prostoru“. Sada je na 1.487. mestu, saopštila je ova visokoškolska ustanova.

  Prethodno rangiranje rađeno je u julu 2022. godine i tada se Univerzitet u Nišu nalazio na 1564. poziciji. Niški univerzitet je među evropskim univerzitetima zauzeo 569. mesto, a među srpskim – treće, nakon beogradskog i novosadskog.

  Beogradski unverzitet (foto: BIZLife)

  „Na Vebometriksovoj listi univerziteti iz celog sveta su rangirani na osnovu njihove prisutnosti na vebu, odnosno vidljivosti njihovih akademskih (naučnih i istraživačkih) rezultata i postignuća objavljenih na internetu, kao i otvorenosti i citiranosti univerziteta širom sveta“, naveli su na Univerzitetu u Nišu.

  Prvih dvadesetak mesta na Vebometriks rang listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti.

  Na prvom mestu je Univerzitet Harvard, koji već godinama drži tu poziciju, odmah posle njega je Stanford, a u stopu ih prati Masačusecki tehnološki institut (MIT) na trećoj, dok je Berkli univerzitet na četvrtoj poziciji.

  U konkurenciji evopskih univerziteta najbolje je rangiran Univerzitet Oksford, koji se ove godine našao na 5. mestu, dok je Kembridž na 12.

  Na Univerzitetu u Nišu podsećaju da  Vebometriks pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog i transparentnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede, od visoko citiranih veb publikacija do svih drugih sadržaja koji uključuju izveštaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke, i druge publikacije univerziteta i njegovih fakulteta, departmana, istraživača i studenata.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE