Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Niske kamate pogodne za „zombi“ kompanije

  Dug period pada kamatnih stopa prouzrokovao je naglo povećanje broja kompanija „zombija“, što bi moglo ugroziti ekonomski rast, upozorava Banka za međunarodna poravnanja (BIS) u najnovijem izveštaju.

  Kompanije zombiji po ekonomskoj definiciji su one koje posluju najmanje deset godina, ali zaradom ne uspevaju da pokriju troškove servisiranja duga.

  Trenutno ta definicija obuhvata kompanije poput proizvođača električnih automobila Tesle i medijskog giganta Netflixa.

  Niži troškovi zaduživanja trebalo bi u teoriji da smanje broj takvih kompanija koje su obično manje produktivne od ostalih. Međutim, oni ujedno ublažavaju pritisak na njih i na njihove kreditore.

  Tako im zajmodavci u pojedinim slučajevima nastavljaju da odobravaju kredite iako ih možda neće moći vratiti, primećuju u BIS.

  „Ako je taj efekat dovoljno snažan da priguši rast, rezultat može biti dodatno spuštanje kamatnih stopa“, konstatuju autori izveštaja.

  Istraživanje je uključilo i užu definiciju kompanije zombija, za koju se očekuje da će i u predstojećem razdoblju beležiti nisku profitabilnost.

  Broj kompanija prema obe je definicije ušestostručen je od sredine 80-ih godina prošlog veka, a smanjenje nominalnih kamatnih stopa za 10 procentnih bodova moglo bi biti zaslužno za otprilike 17 posto tog povećanja, procenjuju u BIS.

  Opstanak kompanija zombija ujedno može istisnuti ulaganja i zapošljavanje u zdravim kompanijama, upozoravaju u BIS.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE