Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NIS pokrovitelj prve FIDE šahovske paraolimpijade

  Republika Srbija, Grad Beograd i Šahovski savez Srbije domaćini su prve FIDE šahovske olimpijade za osobe za invaliditetom, koja je svečano otvorena u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Podršku ovoj sportskoj manifestaciji, koja traje do 5. februara, pružila je Svetska šahovska federacija (FIDE), a generalni pokrovitelj je kompanija NIS.

  Na ovom mešovitom timskom takmičenju učestvuje 26 ekipa iz 22 države. Timovi su sastavljeni od četiri igrača, a ekipu čine igrači sa oštećenim sluhom, slepi i slabovidi, kao i igrači sa telesnim invaliditetom. FIDE šahovska paraolimpijada održavaće se svake dve godine, kako bi se što većem broju igrača sa invaliditetom pružila prilika da se takmiče na međunarodnom nivou, predstavljajući svoju zemlju.

  Velika čast nam je ukazana činjenicom da se u Srbiji održava prva FIDE šahovska olimpijada za osobe sa invaliditetom. Veliko nam je zadovoljstvo da smo ugostili takmičare iz čak 22 države, naveo je prilikom svečanog otvaranja šahovske paraolimpijade Zoran Gajić, ministar sporta Republike Srbije.

  Zoran Gajić, ministar sporta Republike Srbije

  Arkadij Dvorkovič, predsednik Svetske šahovske federacije, naveo je da je ponosan na igrače koji su došli sa svih kontinenata i koji, uprkos poteškoćama, pokazuju značajan trud i talente. Dvorkovič je zahvalio Vladi Srbije, koja podržava ovaj događaj, Ministarstvu sporta, kao i kompaniji NIS.

  Arkadij Dvorkovič, predsednik Svetske šahovske federacije

  Arkadij Dvorkovič, predsednik Svetske šahovske federacije

  Dragan Lazić, predsednik Šahovskog saveza Srbije, kazao je da današnji dan ulazi u bogatu istoriju srpskog šaha, koja je bogata ne samo rezultatima koje su ostvarivali srpski šahisti, već i po brojnim turnirima koji su uspešno organizovani.

  Dragan Lazić, predsednik Šahovskog saveza Srbije

  U ime pokrovitelja manifestacije, kompanije NIS, prisutnima se obratio Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora:

  NIS je ponosni sponzor prve šahovske paraolimpijade. To znači da danas zajedno ispisujemo novu stranicu šahovske istorije, ne samo srpskog, već i svetskog šaha. Šah je jedinstven sport. On nas uči jednakosti, toleranciji i fer-pleju. To su vrednosti za koje se zalaže i naša kompanija.

  Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora


  FIDE sa svojih 195 članica spada u najmasovnije svetske sportske organizacije. Osnovana je 1924. godine u Parizu i sa skoro stogodišnjom istorijom, veoma je uspešna u promociji i unapređenju šaha u svim oblastima društva. Inače, šah je postao prvi inkluzivni sport 1848. godine kada je, prvi put u istoriji, šahovska garnitura prilagođena slabovidim igračima.

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE