Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Niš otpisao dugove privatnim firmama

  Višemilionska dugovanja koja je nekada gradska Niška televizija imala za zakup prostora, kao i ona koje je napravilo bivše akcionarsko društvo Industrija obuće Beograd više ne postoje, iako su ova preduzeća u privatnom vlasništvu, jer je tako odlučilo Gradsko veće.

  Niškoj televiziji je otpisano skoro 27 miliona, dok Industrija obuće neće morati da izmiri dug veći od 5 miliona dinara. Ovim firmama „oproštene“ su i kamate i sva ostala „sporedna davanja“, a Grad Niš se saglasio da će otpisati i ostala eventualna dugovanja koja su nastala do kraja godina kada su preduzeća privatizovana.

  Ovim firmama su otpisani dugovi, kako se navodi u obrazloženju, zbog toga što su privatizovane. Nišku televiziju je krajem 2015. godine kupio konzorcijum koji čine Narodne novine i direktorka televizije Zona plus Slađana Ostojić za 78.000 evra.

  Inače, Narodne novine su u tom trenutku bile neposredno vlasništvo Vitka Radomirovića, osnivača Belami televizije, i još nekoliko medija na jugu Srbije. S druge strane, Ostojićeva je zaposlena na mediju koji je u vlasništvu Vladana Gašića, sina aktuelnog direktora BIA i potpredsednika SNS Bratislava Gašića.

  S obzirom na to da je Gradsko veće otpisalo dugove koji su nastali kada je NTV bilo javno preduzeće, teret njihovog vraćanja neće pasti na aktuelne vlasnike, a to su, neformalno, Radomirović i Gašić.

  U obrazloženju Veća se navodi da je odluka doneta na osnovu zaključaka Vlade Srbije, koji su u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

  Naime, ovaj Zakon je predvideo da Vlada može da donese odluku da „državni poverioci subjekta privatizacije otpišu dug sa stanjem na dan 31. decembar poslednje poslovne godine prema subjektu privatizacije koji posluje u celini ili većinskim društvenim ili javnim kapitalom“.

  70 posto imovine Industrije obuće Beograd prodato je beogradskom proizvođaču obuće Uno.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE