Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Policija, vozila

  „NIJE ŠALA“: Ulazimo u TREĆI TALAS, pik je daleko, a vanredno stanje…

  Jasno je da ulazimo u treći talas epidemije, ali je daleko od toga da smo u piku, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

  „Mi smo tek u porastu, koji će još trajati. Pred nama je dobar period rasta i naših pokušaja da zaravnimo krivu. Jasno je da ulazimo u treći talas, i trenutno je Beograd dominantno najbrži u tom porastu“, rekao je Kon u Danu uživo na TV N1.

  Dodaje da se u poslednja tri dana beleži nagli porast broja slučajeva koronavirusa, naročito u glavnom gradu, ali se to za sada još ne vidi kroz priliv pacijenata u bolnice.

  Komentarišući najnovije podatke prema kojima je u poslednja 24 sata u Srbiji zabeleženo više od 500 novoobolelih, on kaže da situacija treba da se prati na dnevnom nivou i da je stoga za četvrtak zakazana vanredna sednica Kriznog štaba.

  „Da li treba da se brinemo – treba da se brinemo. Medicinski deo Kriznog štaba poslednjih desetak dana je u velikoj brizi“, navodi Kon.

  Na pitanje da li bi ta zabrinutost mogla da dovede do ponovnog uvođenja policijskog časa, on kaže „najiskrenije rečeno, sutra ne, ali jednostavno ne možemo ostati potpuno zatvoreni za bilo kakvu mogućnost ograničenja koja možda budu neophodna u nekoj budućoj perpektivi“.

  „Da li jeste policijski čas ili nije, da li jeste vanredno stanje ili nije, to mene ne zanima kao epidemiologa. Mene zanima da se spreče kontakti“, kao primer navodeći da „smo uspeli da sprečimo kontakte u školama i imamo dokaza za to (nema prenosa virusa u samim školama)“, a isti nadzorni sistemi postoje i u bioskopima i pozorištima.

  Trebalo bi razmišljati o zabrani kretanja u nekom obliku, da se nešto skrati, da se ide samo do prodavnice…Za sada nije opcija vanredno stanje. Mi ne možemo da odustanemo ako je neophodno da uvedemo vanredno stanje, poručio je epidemiolog u izjavi za Kurir.

  „Ovo nije šala, ovo je treći talas i to pred zimu kada je najveći potencijal virusa. Mislim da se to nikada nije čulo i mislim da se ni sada ne razume da je snaga najveća sada“, zaključio je on.

  Nije bilo skrivanja podataka

  Na pitanje da ponovo pojasni svoju raniju izjavu da je do juna bio tri puta veći broj preminulih od prijavljenih smrtnih slučajeva, on kaže da se radi o proceni i da „niko ne može da tvrdi da je to apsolutno tačno“. „Tu nije računat niz drugih stvari – umiranja od kardiovaskularnih bolesti i nekih drugih gde nismo videli višak smrtnosti.“

  „Procene i služe da otkrivaju koliki je teret ove bolesti, koliko je ona mnogo teža nego što izgleda na prvi pogled. Temeljna revizija smrtnosti koja će se raditi će dati najznačajnije rezultate“, smatra Kon i pojašnjava da je mortalitetna statistika metod putem kojeg se prati višak smrtnosti u odnosu na ranije godine, i da je u pomenutom periodu bilo vidno da je bilo više smrtnosti nego ranijih godina.

  „Ni u jednom trenutku nije bilo sakrivanja podataka – to mogu da tvrdim pod moralnom odgovornošću, ni u jednom trenutku nije bilo nikakave skrivene namere“, ističe on.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: N1, Kurir

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE