"Nije pitanje da li će delta soj stići u Srbiju, nego kada"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Nije pitanje da li će delta soj stići u Srbiju, nego kada”

  Građane ne treba da brine da li će biti potrebna treća doza vakcine, već kako da se oni koji to nisu do sada učinili, odmah vakcinišu, poručio je danas diirektor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša.

  On je na panelu koji je organizovala kompanija Hemofarm “Godina promena – zdravlje, pandemija, pouke”, naveo da o trećoj dozi vakcine treba da misle oni koji vakcine nabavljaju i apelovao na građane da se vakcinišu što pre, da ne čekaju jesen.

  Upozorio je i da je delta tip virusa problematičniji jer se mnogo brže širi i da je samo pitanje trenutka kada će stići u Srbiju.

  Delta soj problematičniji, i oni koji su preležali koronu mogu opet da se zaraze

  Prva doza vakcine sstiti 30 odsto, potrebne su dve doze za zasstitu. Oni koji su preboleli koronu mogu delta virusom da se zaraze i nisu bezbedni, naglasio je on.

  Ivanuša je rekao da se očekuje da će 90 odsto svih slučajeva u Evropi do kraja avgusta biti rezultat zaraze delta tipom koronavirusa.

  Kaže da zabrinjava što  pored mladih kod kojih je odziv na vakcinaciju najmanji u našoj zemlji, ima i mnogo onih iznad 50 godina koji nisu vakcinisani.

  Odlaganje vakcinacije kod dece nije dobro- može da stvori nove probleme

  Zbog pandemije virusa korona i rutinska vakcinacija dece je postala problem jer mnogi roditelji svoju decu od početka pandemije nisu vodili na vakcinaciju, a to otvara mogućnost da imamo epidemije drugih bolesti – poput malih boginja.

  On je rekao i da se Srbija odlično našla i prilikom prelaska na pandemski naccin rada zdravstvenog sistema, ali i u nabavci medicinskog materijala koji je za tu borbu bio potreban.

  Delta tip virusa otkriven je u Indiji, a sada preovlađuje u Britaniji i pravi velike probleme u Rusiji.

  Izvor: Agencije

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Komentari

  • Zare

   Zanimljivo da ni jedan soj ne napada budale i politicare i nije pitanje kada, vec da li ce uopste? Zanimljivo je i to da karijeristi, uspesni lekari, ne mogu da smisle szo i onog ovcara direktora, a za ovog Ivanusu ne znam koju granu medicine specijalizovao, radove ni jedan ne nadjoh na net. Ko zna

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE