Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ni e-kupovina više NIJE IMUNA na poskupljenja

  Zahvaljujući ekonomskim procvatima i padovima, e-trgovina je dugo bila praktično imuna na inflatorne pritiske, a prosečne onlajn cene padale su svake godine između 2015. i 2019, ali je pandemija koronavirusa okončala taj nekad pouzdan trend.

  Onlajn cene skočile su u julu za 3,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prema izveštaju koji je objavio Adobe.

  Od 18 kategorija obuhvaćenih Adobeovim indeksom digitalne ekonomije, sve osim šest zabeležile su skok cena prošlog meseca. Rast cena bio je najdramatičniji u julu za odeću, lekove bez recepta i sportsku robu.

  „Pre koronavirusa mislim da nije bilo inflacije. Ona je bila isključivo deflatorna“, rekao je za CNN Austan Goolsbee, bivši Obamin savetnik koji je pomogao Adobeu u razvoju indeksa.

  Ovo nije jednomesečna greška. Internet cene počele su da rastu ubrzo nakon izbijanja pandemije u martu 2020. i taj se trend nastavio.

  Adobe je otkrio da su onlajn cene porasle za 2,3 odsto tokom 12 meseci, zaključno s junom, a da su u julu zabeležile zamah. To označava oštar preokret od istorijskog trenda pre koronavirusa. I Između 2015. i 2019. onlajn cene su padale su u proseku za 3,9 procenata svake godine.

  „Centralna banka bi apsolutno trebalo da obrati pažnju na ono što se događa na internetu“, rekao je Goolsbee.

  Onlajn inflacija je velika stvar jer se pad cena e-trgovine često navodi kao glavni razlog zašto bi inflacija na kraju trebalo da se vrati na zdrave nivoe.

  Dugo je bilo jeftinije kupovati stvari putem interneta nego u lokalnim trgovinama. To je delomično zato što kupci mogu brzo i jednostavno pronaći veb stranice koje nude najbolje ponude. Potrošači ne moraju čak ni napuštati sobu da bi kupovali.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE