Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nezaustavljiv rast: CENE HRANE na sedmogodišnjem MAKSIMUMU

  Cene hrane porasle su u martu deseti mesec zaredom, dostigavši najviši nivo u gotovo sedam godina, predvođene poskupljenjem biljnih ulja, mesa i mlečnih proizvoda, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

  FAO indeks cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u martu za 2,4 boda u odnosu na revidiranu vrednost za februar, na prosečnih 118,5 bodova, najviši nivo od juna 2014. godine.

  U martu su najviše poskočile cene biljnih ulja, za 8,0 odsto u odnosu na februar, najviše od juna 2011. godine, predvođene višim cenama palminog, sojinog, suncokretovog i ulja od repe.

  Osetno su poskupeli i mleko i mlečni proizvodi, za 3,9 odsto, odražavajući nagli rast azijskog, posebno kineskog uvoza mleka u prahu zbog zabrinutosti za kratkoročno snabdevanje.

  Indeks koji prati cene mesa porastao je 2,3 procenta, a u FAO ukazuju na rast cena peradi i svinjetine, takođe zbog pojačanog azijskog, posebno kineskog uvoza.

  Cene šećera pale su 4,0 odsto u odnosu na februar, zbog prognoza velikog indijskog izvoza.

  Žitarice su pojeftinile 1,7 posto, nakon osam meseci rasta cena, ali su uprkos tome bile više za 26,5 procenata u odnosu na prošlogodišnji mart.

  Među glavnim žitaricama najviše je pala izvozna cena pšenice, za 2,4 odsto, odražavajući dobre zalihe i ohrabrujuće proizvodne izglede za ovu godinu.

  U odvojenom izveštaju o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je blago povisio procenu proizvodnje u 2020. godini, na 2,765 milijardi tona, što bi predstavljalo povećanje od 2,0 posto u odnosu na godinu ranije.

  U 2021. očekuju dalji rast proizvodnje, treću godinu zaredom.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE