Nezadovoljni poštari obustavili rad, ima li ko da nosi pošiljke?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nezadovoljni poštari obustavili rad, ima li ko da nosi pošiljke?

  Poštari već duže vreme upozoravaju da su nezadovoljni malim platama i da je neophodno da im se povećaju.

  Radnici JP “Pošta Srbije” koji su nezadovoljni svojim materijalnim položajem obustavili su danas rad, što znači da su otišli na svoja radna mesta, ali ne obavljaju radne zadatke.

  To praktično znači da poštari i dostavljači PostExpressa ne dostavljaju pošiljke ukoliko su se odlučili da se priključe obustavi rada.

  Obustavu rada najavili su na protestu ispred Poste u Takovskoj prošle nedelje.

  Koje zahteve poštari imaju?

  Oni traže povećanje svojih plata za najmanje 17 odsto, počev od februara, isplatu solidarne pomoći za najugroženije, isplatu jednokratne pomoći za sve zaposlene, bolje uslove rada i stalno zaposlenje onima koji dve i više godina rade po ugovoru na privremeno povremenim poslovima.

  Nezadovoljstvo poštanskih radnika traje već duže vreme, a kako je za BIZLife rekao Stefan Mitrović iz sindikata Sloga reč je o spontanoj obustavi rada zbog kako je rekao, loših uslova rada, prevashodno malih plata.

  Stefan Mitrović

  Stefan Mitrović

  „Problemi su uglavnom finansijske prirode, mi smo preduzeće sa najmanjim platama u javnom sektoru, i tražimo povećanje plata od 17 odsto, to nam je obećano ranije, ali su plate povećane svega dva, tri procenta i došli smo u situaciju da na istom radnom mestu imamo različite plate“, kaže Mitrović.

  Ističe da je veliko nezadovoljstvo među radnicima i da su zato prošle nedelje najpre organizovali protest ispred Pošte u Zemunu a onda i u Takovskoj.

  Tada su poslovodstvu predočili zahteve da se u roku od nedelju dana, odnosno do srede 2. marta ove godine ispune njihovi zahtevi u vezi poboljšanja materijalnog položaja i radno pravnog statusa.

  Kako do realizacije zahteva nije došlo, niti su se razmatrali nezadovoljni radnici pošte su stupili u obustavu rada, svako u svojoj radnoj jedinici sa početkom svog radnog vremena.

  Poštari očekuju da će im se narednih dana priključiti još kolega

  Kako kaže Mitrović, na protestu nije bilo mnogo kolega, oko 80-ak, uglavnom poštara, a nema mnogo ni onih koji su i danas obustavili rad.

  Ipak kako je obustava rada tek danas počela, očekuju da će im se priključiti još kolega.

  Mitrović dodaje da je danas, kao i ostale koleginice i kolege koji su odlučili da ne obavljaju posao, došao na radno mesto, upisao se, evidentirao i u napomeni stavio da je u obustavi rada.

  Obustava rada u više gradova

  Mitrović kaže da su im se od jutros javljale kolege poštari iz radnih jedinica u Mladenovcu, Požarevcu, Užicu, Gornjem Milanovcu, Zrenjaninu, Sopotu koji su oslučili da prekinu rad.

  „Zvali su nas iz više radnih jedinica da jave da su obustavili rad , a neki su nam se žalili da poslovostvo vrši pritisak na njih da rade. Naš uslov je da za one koji su oslučili da prekinu rad ne budu sankcionisani. Odlučni smo u tome da nastavimo sa obustavom i očekujemo da nam se poslovostvo obrati i da dobijemo pisane garancije o ispunjenju zahteva, koji su  realni i mogu brzo da se reše“, rekao je Mitrović.

  Održan sastanak sa sindikatima ove nedelje

  Inače, v.d direktora JP „Pošta Srbije”, Zoran Đorđević, zajedno sa svim izvršnim direktorima i direktorima funkcija, održao je 1. marta u RPLC-u u Zemunu sastanak sa sindikatima koji su aktivni u preduzeću.

  Poslovodstvo je predstavnike sindikata upoznalo sa rezultatima rada u poslednjih godinu dana, kao i sa najvažnijim poslovnim aktivnostima, pre svega u domenu materijalnog položaja zaposlenih i zarada.

  Kako je tada saopšteno, u narednom periodu posebna briga biće usmerena na povećanje zarada i dalje unapređenje materijalnog i finansijskog položaja zaposlenih, a o načinima i vremenskim okvirima poslovodstvo će razgovarati sa sindikatima i zajedno sa njima donositi odluke koje su važne za zaposlene.

  Direktor je apelovao na predstavnike sindikata da “razgovaraju sa radnicima po dubini kolektiva, kako bi svi zaposleni bili upoznati sa merama koje se preduzimaju i ostvarenim rezultatima o kojima rukovodstvo redovno razmenjuje informacije sa predstavnicima sindikata”.

  Protesti radnika su za direktora Pošte “ČISTO POLITIČKI obojeni”

   

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Pošta Srbije

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE