Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nestašica kusura: Stižu nove kovanice od jedan, dva i pet dinara

  Narodna banka Srbije (NBS) pustiće u utorak, 31. januara u opticaj kovani novac u apoenima od jedan, dva i pet dinara sa oznakom godine kovanja 2023. godine.

  To bi trebalo da ublaži nestašicu koja je prethodnih meseci nastala zbog nedostaka kovanica, pre svega u većim iznosima od 10 i 20 dinara.

  Mnogi građani koji su prethodnih meseci kupovali kafu i ostale napitke i hranu širom Srbije ostajali su bez novca, jer im automati nisu vraćali kusur.

  Iz jedne kompanije koja postavlja samouslužne „kafiće“ preporučili su korisnicima da uplaćuju tačan iznos, jer postoji mogućnost da im automat ne vrati ostatak novca.

  Navli su da je „na teritoriji Srbije došlo do nestašice i otežanog snabdevanja kovanicama od pet, 10 i 20 dinara“, piše Euronews Srbija.

  Problem je, kako kažu sagovornici Euronews Srbija, što NBS već skoro 10 godina ne pušta u opticaj nove kovanice od 10 i 20 dinara, pa je njihova količina ograničena, što povećava potražnju za kovanim novcem u manjim apoenima.

  Skuplji od vrednosti apoena

  Upravo će tu količinu NBS nadoknaditi puštanjem novih apoena kovanog novca od jedan, dva i pet dinara.

  U centralnoj banci kažu da se ni ovog puta nisu odlučili za kovanje novca u apoenima od 10 i 20 dinara, jer im se to ne isplati zbog cena metala.

  „Od 2012. godine NBS više ne izrađuje kovani novac od 10 i 20 dinara, prvenstveno zbog troškova izrade koji premašuju nominalnu vrednost kovanog novca“, rekli su u nacionalnoj banci.

  Izvor: Euronews, FoNet

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE