Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nestašica čipova će i 2023. „mučiti“ autoindustriju

  Zbog ubrzanog prelaska na upotrebu električnih vozila, globalna industrija automobila će i naredne godine imati problema sa nestašicom poluprovodnika, piše Financial Times.

  O kriznoj situaciji koja potresa tržište svedoči i Hasan El Kuori, izvršni direktor američkog proizvođača poluprovodnika Onsemi, koji navodi da su svi čipovi od silicijum karbida (SiC), napredni energetski poluprovodnici uglavnom namenjeni za električna vozila, rasprodati do kraja 2023. godine zbog ogromne potražnje.

  „Sada ništa ne možete da uradite da promenite situaciju za 2023. godinu. Dodavaćemo kapacitet svakog kvartala, svakog meseca u narednoj godini da bismo zadovoljili potrebe naših kupaca“, rekao je Kuori.

  Zbog ogromne potražnje koja trenutno vlada na tržištu, nemački proizvođač poluprovodnika Infineon Technologies je u svojim analizama podigao svoju prognozu rasta prihoda na više od 10 procenata u narednim godinama.

  Usled tako optimističnih očekivanja, kompanija je najavila veliku investiciju od pet milijardi evra za izgradnju fabrike u Drezdenu, u kojoj će se proizvoditi poluprovodnici za automobilsku i druge industrije.

  Voren Bafet, čipovi

  Istovremeno, uz ove najave iz Nemačke i pomenuti proizvođač Onsemi otkriva planove za proširenje proizvodnje u obimu od 30 odsto za svoje fabrike u Češkoj, Južnoj Koreji i SAD.

  Sa druge strane, dok proizvođači čipova za automobilsku industriju zadovoljno trljaju ruke, u drugim delovima sektora, naročito u industriji vezanoj za poluprovodnike za pametne telefone i računare, vlada pad potražnje.

  Tajvanski TSMC, najveći proizvođač čipova na svetu koji snabdeva vodeće igrače na ovom tržištu, već je objavio da planira smanjenje investicija za oko 10 odsto zbog manjeg interesovanja za kupovinu poluprovodnika.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE