Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NESTAJEMO: Populacija Srbije pala ispod 7 miliona

  Srbija je suočena sa izuzetno teškom demografskom slikom i činjenicom da je broj stanovnika pao na ispod sedam miliona, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju povodom Svetskog dana stanovništva.

  Iz Ministarstva navode da je sve veći broj umrlih stanovnika u odnosu na rođene.

  „A samo u toku prošle godine naša zemlja izgubila je više od 74.000 stanovnika, što je grad veličine Zrenjanina“, navodi Ministarstvo.

  Brojke za prvih šest meseci ove godine nagoveštavaju da će 2022. godina biti „još teža kada je u pitanju demografska slika Srbije“.

  Pixabay

  Uzroci takve statistike, kako je saopšteno, u najvećoj meri se podudaraju sa onima koje se mogu naći u najbogatijim zemljama Evrope, od kojih nijedna nema stopu rodnosti 2,1 – što je ocenjeno kao nivo proste reprodukcije.

  Ministarstvo poručuje da takvi podaci ne smeju da nas obeshrabre i demorališu u nastojanjima zaustavljanja loših demografskih trendova.

  „Uz mere koje je Vlada Srbije donela i primenjuje kako bi ohrabrila i pomogla bračne parove, majke i očeve koji žele decu, neophodno je da učinimo dodatne napore, pronađemo nove ideje i osmislimo nacionalnu strategiju čija bi realizacija promenila sadašnju demografsku sliku, najveći problem s kojim se država suočava“, kaže se u saopštenju.

  Izvor: RTS

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE