"Neophodna korekcija ŠVAJCARSKE FORMULE za usklađivanje penzija"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Neophodna korekcija ŠVAJCARSKE FORMULE za usklađivanje penzija”

  Predsednik Partije Ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Milan Krkobabić rekao je da se zalaže za korekciju “švajcarske formule” za usklađivanje rasta penzija koja se trenutno primenjuje.

  On je, gostujući na TV Prva, rekao da do dogovora može da dodđe u sveobuhvatnoj temeljnoj javnoj raspravi koja treba da prethodi izmenama i dopunama Zakona o PIO.

  “U toj javnoj raspravi treba da učestvuju renomirani politički faktori, osvedočeni stručnjaci, predstavnici udruženja penzionera, Fiskalni savet”, rekao je Krkobabić.

  Podsetio je da je s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem postignuta saglasnost da se koriguje postojeći model “švajcarske formule” i da je Vučić najavio mogućnost da se penzije ubuduće obračunavaju po “švajcarskom modelu plus plus”.

  “Švajcarska formula, koju su penzioneri Srbije dugo čekali, predstavlja bitan iskorak, jer isključuje arbitrarnost pojedinaca, ali nije idealna. Računica je veoma jednostavna: zarade rastu 10,6 odsto, a penzije svega 5,9. Jasno je da penzije gube trku sa zaradama“, rekao je Krkobabić.

  BIZLife

  Druga slabost, prema njegovim rečima, je što se primenom stalno povećavaju razlike između najviših i najnižih penzija, pa penzija od 100.000 dinara raste za 5,9 odsto, što je 5.900 dinara, a poljoprivredna od 10.000 svega 590 dinara.

  Krkobabić je rekao da je sugestija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da učešće penzija u bruto domaćem proizvodu (BDP) ne pređe deset odsto, a to je i stav Fiskalnog saveta, ali “ako i dalje budemo imali snažnu privrednu aktivnost, uz rast produktivnosti i očekivani rast zarada, a učešće penzija bude manje od deset odsto BDP-a, otvara se prostor za vanredno usklađivanje penzija”.

  Dodao je da će podržati korekciju “švajcarske formule” pre svega, u delu koji se odnosi na usklađivanje prema rastu zarada, i to tako da se sa sadašnjih 50 odsto, taj procenat poveća na 60, 70 ili čak 80 procenata, kao što je to u Holandiji.

  Predsednik PUPS-a je naglasio da je PUPS-ova formula 3P, ‘penzije, prate plate’ čijom primenom bi se penzije usklađivale isključivo prema rastu zarada u javnom sektoru.

  “PUPS i ja zalažemo se za socijalno odgovornu državu, koja brine o najugroženijim slojevima društva. Za starije od 65 godina, koji iz različitih razloga ne mogu da ostvare pravo na penziju, a nemaju druge prihode, predložićemo uvođenje garantovane penzije, kao posebnog socijalnog davanja”, naglasio je lider PUPS-a.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE