Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NEMILOSRDNO: Za pola godine u Amazoniji uništena površina pet Njujorka

  Krčenje šuma u brazilskoj Amazoniji dostiglo je rekord u prvoj polovini ove godine s uništenim područjem pet puta većem od Njujorka, pokazali su prvi vladini podaci.

  Prema nacionalnoj agenciji za istraživanje svemira Inpe, od januara do juna u Amazoniji je očišćeno 3.988 kvadratnih kilometara, što je povećanje od 10,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine i ujedno najviši nivo za to razdoblje otkako je agencija sredinom 2015. počela sastavljati seriju podataka.

  Samo u junu uništenje šuma (deforestacija) je poraslo za 5,5 odsto, na 1.120 kvadratnih kilometara, što je takođe rekord za taj mesec.

  Amazonija kao najveća prašuma na svetu sadrži ogromne količine ugljenika, koji se oslobađa uništavanjem drveća, zagrevajući atmosferu i podstičući klimatske promene.

  U prvih šest mjeseci ove godine država Amazonas u srcu prašume prvi put je zabeležila više razaranja od bilo koje druge države.

  Ovogodišnje rastuće krčenje šuma podstiču i neuobičajeno veliki požari, za koje se očekuje da će se verovatno i pogoršati u narednim mesecima, rekla je Manoela Machado iz Centra za istraživanje klime Woodwell Univerziteta u Oxfordu.

  Stručnjaci u Brazilu krive desničarskog predsednika Jaira Bolsonara za smanjenje zaštite životne sredine i ohrabrivanje drvoseča, stočara i špekulanata koji krče javnu zemlju radi zarade.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE