
Nemačko-turski „rat“ oko doner kebaba
Između Nemačke i Turske izbio je spor oko kebaba. Međunarodna federacija za doner kebab sa sedištem u Turskoj pokušava da popularnom jelu osigura zaštićeni status, čemu se Nemačka protivi.
Ako napori federacije budu uspešni, firme u EU neće smeti da koriste naziv doner kebab ako ne zadovolje stroge kriterijume.
U aprilu je Međunarodna federacija za doner kebab (Udofed) podnela je Evropskoj komisiji predlog za uključivanje doner kebaba u Evropsku šemu tradicionalnih specijaliteta garantovanog kvaliteta.
Udruženje želi da definicija doner kebaba bude podvrgnuta strogim kriterijiumima, od preciznosti mesa i začina do debljine noža kojim se reže meso. Ako Unija uspe sa svojim predlogom, firme u EU više ne bi smele da koriste naziv doner kebab ako ne zadovolje te strogo definisane kriterijume, prenela je francuska agencija AFP.
U svom podnesku Udofed navodi da doner potiče iz Otomanskog Carstva i navodi recept koji se nalazi u rukopisima koji datiraju iz 1546. godine.
Ovaj potez sindikata je, međutim, naišao na kritike u Nemačkoj, gde je doner kebab postao simbol tamošnje velike turske zajednice. Nemačka prestonica Berlin doner kebab čak navodi kao „berlinski izum“.
“Doner pripada Nemačkoj. Svakog bi trebalo treba pustiti da sam odluči kako će ga ovde pripremiti i uživati. Nisu nam potrebne nikakve smernice iz Ankare”, kritikovao je nemački ministar poljoprivrede Cem Ozdemir, čiji su roditelji emigrirali iz Turske.
Ekonomske posledice za nemački gastronomski sektor
Ministarstvo je turski predlog nazvalo nepreciznim i kontradiktornim. Procenjuju da bi to imalo velike ekonomske posledice za nemački gastronomski sektor.
Stoga je nemačka vlada u sredu uložila prigovor na turski zahtev. Ukoliko se primedba na zahtev sindikata oceni prihvatljivom, obe strane će imati pola godine za postizanje kompromisa.
Kuvar jednog od turskih restorana u glavnom gradu Nemačke, Birol Yagci, izrazio je zabrinutost što će, prema predlogu federacije, u doner kebabu biti dopuštena samo govedina, jagnjetina ili piletina. „Ovde je drugačije. Tradicionalni recept se pravi od telećeg mesa“, objasnio je.
Prema Udruženju evropskih proizvođača doner kebaba (ATDID), Nemačka ostvaruje dve trećine prodaje doner kebaba u Evropi, a tržište je vredno 2,4 milijarde evra godišnje.
Početkom jula, kada je ovaj neobičan „sukob“ izbio u javnost, Turski Hurijet je naveo kako je u pitanju veliki ekonomski ulog, ističući da se, prema Turskoj asocijaciji proizvođača donera u Evropi, vrednost industrije doner kebaba na Starom kontinentu procenjuje na 3,5 milijardi evra.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.
Izvor: Seebiz
Foto: Pixabay