Nemačka planira kupovinu 30 miliona doza "Sputnjika V"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačka planira kupovinu 30 miliona doza “Sputnjika V”

  Nemačka namerava da naruči ukupno 30 miliona doza ruske vakcine “Sputnjik V”, saopšteno je nakon razgovora premijera savezne pokrajine Saska i ruskog ministra zdravlja u Moskvi.

  “Želimo da kupimo tri puta po deset miliona doza, u junu, julu i avgustu”, rekao je premijer savezne pokrajine Saska Michael Kretschmer nakon razgovora s ruskim ministrom zdravlja Mihailom Muraškom u Moskvi.

  Uslov za kupovinu vakcina je, kako je naglasio saski premijer, da “Sputnjik V” dobije dozvolu Evropske agencije za lekove (EMA).

  Trenutno se, kako je rekao Muraško, jedna delegacija EMA nalazi u Moskvi. “Bilo bi izvrsno kada bi dozvola bila izdana još tokom maja”, rekao je Muraško.

  Kretschmer je rekao da bi mesečno oko pola miliona doza “Sputnjika V” bilo upotrebljeno u saveznoj pokrajini Saska, gde je, kako je rekao, poverenje u rusko cepivo veliko.

  “Videćemo da li je spremnost za primanje ruske vakcine isto tako velika i drugde”, rekao je Kretschmer, aludirajući na moguće rezerve građana u zapadnim nemačkim saveznim pokrajinama prema vakcini koja dolazi iz Rusije.

  Saska se nalazi na istoku zemlje i nekad se nalazila u sastavu Istočne Nemačke.

  Njemačka kancelarka Angela Merkel je kritikovala neke članice Evropske unije koje primenjuju “Sputnjik V” i pre nego što je EMA izdala dozvolu.

  I savezne pokrajine Bavarska i Mecklenburg-prednje Pomorje su već započele pregovore s proizvođačem “Sputnjika V”.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE