Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačka kompanija EOS Matrix otkupljuje potraživanja banaka iz Srbije u stečaju

  Nemačka kompanija EOS Matriks (Matrix) dala je najbolju ponudu u iznosu od 11,29 miliona evra za otkup prvog paketa spornih i nenaplativih potraživanja (NPL) iz portfelja kojim u ime države i banaka u stečaju upravlja Agencija za osiguranje depozita (AOD), saopštilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

  Tenderska komisija koja sporovodi proces prodaje tih potraživanja je na današnjoj sednici dala preporuku odborima poverilaca institucija koje učestvuju u postupku da prihvate ponudu i nastave sa potrebnim procedurama kako bi se zaključila transakcija.

  Na prethodnoj sednici tenderske komisije, održanoj 12. februara, otvorene su obavezujuće ponude za prodaju spornih i nenaplativih potraživanja, posle čega je finansijski savetnik uradio analizu predloga kupoprodajnog ugovora.

  Agencija za osiguranje depozita je 11. oktobra prošle godine na prodaju ponudila potraživanja banaka u stečaju (Agrobanka, Nova Agrobanka, Univerzal banka, Privredna banka Beograd i Razvojna banka Vojvodine), kao i potraživanja kojima AOD upravlja u ime i za račun Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine, a stigle su dve ponude.

  Tom prodajom će se, kako je objasnilo Ministarstvo finansija, sva realna imovina koja služi kao sredstvo obezbeđenja po osnovu spornih potraživanjima (zemljište, objekti, oprema) ponovo aktivirati i vratiti u privredne tokove i time dalje pospešiti privrednu aktivnost.

  „Na ovaj način, država će godišnje uštedeti oko 10 miliona evra, koliko su prosečno koštali stečajni postupci na godišnjem nivou, a koji su se plaćali prethodne dve decenije“, ističe se u saopštenju.

  Dodaje se da je prodaja prvog paketa NPL-ova samo početni korak u akcionom planu u okviru kojeg je planirano rešavanje dodatnog paketa nenaplativih i spornih potraživanja države.

  U naredna 24 meseca se očekuje prodaja svih spornih i nenaplativih potraživanja u portfelju Agencije za osiguranje depozita.

  Izvor: Beta

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE