Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemac: Kinezi u Srbiju ne dolaze kao spasioci

  Specijalni predstavnik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je da Kina plasira investicije u Srbiju jer želi da ostvari svoje hegemonističke ambicije.

  „Ne treba misliti da Kinezi dolaze kao anđeli ili vitezovi spasioci. Oni dolaze zbog političkih i ekonomskih benefita. Žele da zarade novac. Možda misilte da su oni za ‘win-win’ situaciju, ali mislim da to nije slučaj i da će se to pokazati na kraju“, rekao je Saracin u intervjuu za portal Autonomija.

  Naveo je da se to posebno odnosi na ekološke standarde, zbog čega bi uvek preporučio evropske ili nemačke investicije.

  Dodao je da Nemačka ima politički interes da se Srbija okrene zapadu, Evropskoj uniji.

  Želimo da se Srbi odluče za nas

  „Potrebno je da napravimo ponudu, treba da budemo otvoreni prema Srbiji jer želimo da se Srbi odluče za nas. Ako imate izbor između nemačkih i kineskih investicija naravno da su neophodni dobri uslovi. Ali i pored njih, većina bi izabrala nemačke. Mi moramo da se angažujemo i radimo više na dovođenju naše ekonomije i investicija u Srbiju i ne ostavimo mnogo prostora Kinezima“, kazao je Saracin.

  On je ocenio da Srbija ne napreduje dovoljno i dodao da su ugroženi sloboda medija, pluralizam, politička kultura i glasovi koji se artikulišu kao slobodno, kritičko i istraživačko novinarstvo.

  Na pitanje da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „odustao od Evrope“, Saracin je rekao da ne veruje da jeste.

  „Bilo je potrebno da se posle samita udahne vazduh i izbace frustracije. Potrebno je da uzmete vazduh, trčite dugu trku i budete tolerantni na frustraciju“, kazao je Saracin.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE