Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Nema više premišljanja“: KOVID PROPUSNICE ili ZATVARANJE

  Najracionalnije je uvesti kovid propusnice, a najdrastičniji izlaz iz cele situacije je potpuno zatvaranje na 10 dana, smatra epidemiolog i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon.

  Epidemiolog kaže za RTS da su pre 17 dana imali sastanak Kriznog štaba. Prošlo je 17 dana, jedno vreme je govorio, ističe, da očekuje sastanak i da je shvatio da sastanka nema.

  Prema njegovim rečima, ako su kovid propusnice protivustavne onda se to jasno kaže. „Onda na to odgovara Krizni štab i kaže se restriktivne mere. Ako ne može, molim nekoga da nas opozove, jer mi više nemamo šta da predložimo“, istakao je dr Kon.

  Kon je gostujući u Beogradskoj hronici rekao da neka opstrukcija postoji. „Tvrdim da to nije u Kriznom štabu. A posebno što imam utisak da se medicinski deo koristi kao moneta za potkusurivanje. Mi o nekim vrstama kovid propusnica govorimo od maja meseca“, naglasio je dr Kon.

  Odgovara im se, dodaje, da su kovid propusnice protivustavne.

  „Mi stojimo čvrsto kao stena iz medicinskog dela da je to jedina mera u oblasti javnog zdravlja koja može da spreči ovako naglo pogoršanje. Mi o tim merama govorimo od samog početka leta, da je to potrebno koristiti u toku leta. Jedan deo toga je korišćen za poznate festivale. Zašto to nije zaživelo, zaista ne znam odgovor“, napominje Kon.

  „Ako je protivustavno onda se to jasno kaže i ne mogu te mere“, ističe dr Kon i dodaje da je rešenje u vakcinaciji, da isto važi i za prvu i za treću dozu.

  „Kod nas je duboko prisutna ideja da nama vakcina ne treba, a to povećava broj zaraženih i dolazi do proboja imuniteta i kod vakcinisanih. I dok se pate zdravstveni radnici, neki slave, dokazujući, kako vakcina nije potrebna jer, eto, obolevaju i vakcinisani“, naveo je Kon.

  Mora se, smatra, zaustaviti antivakcinalizam u Srbiji.

  Najdrastičniji izlaz

  Prema njegovim rečima, najdrastičniji izlaz iz svega ovoga je zatvaranje na deset dana svega.

  „Sprečavanje svih kontakata 10 dana ovako će da padne, to je to. Ako me pitate šta je najracionalnije su kovid propusnice pod hitno, obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika pod hitno, obavezna vakcinacija javnih službi koje su u kontaktu sa velikim brojem pod hitno. Tu nema više pregovaranja. Ovo su registrovane smrti, stvarne smo imali prilike da vidimo.“

  Samo prethodne godine je umrlo preko 10.000 ljudi zbog kovida, sa ili bez dijagnoze. Mi imamo situaciju da se kockamo sa životom. Ta situacija je potpuno neprihvatljiva sa stanovišta javnog zdravlja“, napominje Kon

  „Nema više vremena za premišljanje. Vakcinacija se mora ubrzati. Ako se mere ne sprovode, one se moraju sankcionisati. I to govori medicinski deo Kriznog štaba već mesecima. Javni prenos različitih događaja pokazuje nepoštovanje, ignorisanje i bojkot mera, i time smo bili zasuti celo leto. Više priče nema“, zaključio je dr Kon.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE