Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nema posla za firme sa „crne“ liste

  Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim je državnim institucijama preporučeno da pre odluke o dodeli posla preko javnih nabavki, provere rejting preduzeća na „crnoj“ i „beloj“ listi Ministarstva građevinarstva.

  Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je cilj preporuke da prednost u dobijanju poslova imaju preduzeća koja redovno plaćaju poreze i doprinose, vode računa o bezbednosti radnika i poštuju ugovorne obaveze, što su sve kriterijumi koji ih svrstavaju na „belu“ listu.

  Kako je objašnjeno, rangiranje na „beloj“ i „crnoj“ listi pokazuje kapacitet preduzeća da obave posao za koji konkurišu, uz ispunjavanje pomenutih kriterijuma.

  Zaključak koji je usvojen na predlog Ministarstva odnosi se na sve firme iz oblasti građevinarstva i obuhvata ne samo izvođače, već i projektantske kuće, kao i firme koje se bave nadzorom.

  Ovim zaključkom državnim institucijama se preporučuje da u javnim nabavkama propišu dodatne uslove u pogledu kadrovskog kapaciteta i koriste liste građevinskih preduzeća kao način kontrole da li su ponuđači ispunili sve tražene uslove.

  Na kraju decembra 2016. godine na bodovnoj listi bilo je ukupno 605 preduzeća od kojih je, na kraju prošle godine 330 bilo na „beloj“, a 275 na „crnoj“ listi.

  Zaključak Vlade predviđa i da se bodovna lista ubuduće ažurira na dva meseca.

  Izvor: Vlada Srbije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • jasna

   Na koljoj li je listi firma koja izvodi radove na nadvožnjaku kod Kaća od avgusta 2016. godine? Pitanje je kada će biti završeni, pošto se sada radi druga traka. Smer koji je prvi uradjen već ima rupe na putu. Znači, radovi još nisu ni završeni, a već su rupe jer asfalt nije izdržano i nekoliko meseci. Izvodjenje radova je u nadležnosti JP Putevi Srbije.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE