Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Nema dosadnih firmi, samo dosadnih načina da se o tome priča“ (VIDEO)

  Velika preduzeća već godinama, zapravo decenijama koriste internet u poslovanju, međutim mala i mikro preduzeća (MMP) su tek s početkom pandemije počela ubrzano da se oslanjaju na internet.

  Istraživanje koje je sproveo RNIDS krajem prošle godine pokazalo je da 87% MMP koja su prisutna na internetu ima svoj sajt. Dok takva preduzeća tvrde da im sajt donosi nove kontakte, povećava prodaju i unapređuje poslovanje, druga istraživanja pokazuju da čak 43% mikro preduzeća nema svoj sajt niti je prisutno na internetu, čime propuštaju svoju tržišnu šansu.

  Ne treba izgubiti iz vida da je danas preduzećima mnogo teže da se pozicioniraju na internetu jer je konkurencija najčešće već tamo, a potrebno je i uhvatiti korak sa drastično promenjenim navikama kupaca tokom poslednjih godinu dana. Kupac danas očekuje mnogo više od toga da samo pronađe informacije o preduzeću – očekuje komunikaciju, podršku i pre svega kupovinu onlajn, bez posećivanja fizičkih prodavnica, u vreme koje njemu odgovara nazavisno od toga u kom gradu preduzeće od kog poručuje posluje.

  Komunikacioni projekat pitajte.rs pokrenut je sa ciljem da pomogne poslovnim ljudima da lakše i bolje odlučuju o svom poslovanju na internetu, a pokrenula ga je Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) uz pomoć kreativnog stratega Lazara Džamića.

  Zašto infografik i zašto mural?

  Infografik je popularan digitalni format koji se retko koristi u ‘tradicionalnoj’ marketing komunikaciji. Preuzet sa interneta može biti odštampan ili sačuvan. Retko kada se, međutim, može videti oslikan kao mural. Mural je trajan podsetnik, za razliku od letka ili lifleta, za razliku od zatvorene stranice na internetu. Na taj način informacije koje prenosi videće svako ko poseti određeni prostor, ne mora da poseti sajt, niti da uzme štampani materijal u ruke. Bukvalno je stalno pred očima svih u tom prostoru.

  Takav mural, koji objašnjava 8 prednosti korišćenja .rs domena, naslikan je u prostoru Impakt Haba (Impact Hub), kao podsetnik mladim preduzetnicima odakle početi pri poslovanju na internetu. Plan je da se implementira i u drugim habovima širom Srbije. Takođe, jedan od prvih partnera u projektu je bio i Fakultet za medije i komunikacije u Beogradu (FMK), koji je infografički mural postavio u svojoj glavnoj sali sa radnim stanicama koje se koriste u nastavi digitalnog marketinga i medija. Tako je kreirana prva važna smernica studentima koji se tek spremaju da zaplove u poslovne internet vode.

  Mural kao infografik je inovativan način da se inovira pristup komunikaciji, posebno za nekoga kao što je nacionalni registar domena, od kog se prevashodno očekuje komunikacija putem digitalnih kanala.

  Fokus projekta je stavljen na .rs domen, iz dva razloga. Prvi je taj da vrlo malo ljudi zna da Gugl preferira .rs domen u pretraživanjima u odnosu na bilo koji drugi domen, ukoliko se pretraživanje radi iz Srbije. Drugi razlog je činjenica da nema ozbiljnog e-commerce biznisa bez veb-sajta, čak i u vreme društvenih mreža, za šta je potreban domen – što opet dovodi do .rs.

  pitajte.rs pomoći će preduzećima i preduzetnicima da budu bolje informisani i da lakše donose odluke o uspostavljanju poslovnog onlajn prisustva, a sve informacije biće dostupne na različitim RNIDS-ovim (veb-sajtovi, društvene mreže, Jutjub kanal itd) ali i drugom kanalima. Putem videa, tekstova, animacija, infografika, audio materijala, ali i murala koji već krase zidove habova, prostora za saradnju i fakulteta, svi koji se upuštaju u internet avanturu naći će odgovore na svoja pitanja, ali i imati prilike da pitaju o svemu što ih zanima o domenima i poslovanju na internetu. A postoji li bolji sagovornik na temu domena i sajtova od registra domena?

  Kreativni koncept projekta osmislio je Lazar Džamić, naš svetski priznati kreativni strateg, predavač na katedri za Digitalni marketing na Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu (FMK) i na Business School Lausanne (BSL), bivši Head of Brand Planning u Guglovom kreativnom ‘think tank’-u ZOO u Londonu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: RNIDS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE